Wspaniałe kruche ciasteczka z marmoladą z róży.. Im naprawdę nie można się oprzeć. Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi zmianami.
Składniki na całą blachę ciastek:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny
- 2 łyżki kwaśniej śmietany 12% - 18 %
- 2 jajka
Dodatkowo:
- marmolada różana
- 1 rozmącone jajko
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm)
Na każdy kwadrat nakładamy łyżką marmoladę a potem mocno sklejamy przeciwległe końce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej gotowe ciastka.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10 – 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
Po upieczeniu, wyjąć i wystudzić.
Smacznego :-)
Brzmi bardzo apetycznie, fajne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńświetne na ząb
OdpowiedzUsuńmmm ale smaczne!
OdpowiedzUsuńMoja mama piekła dawniej bardzo podobne;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka kojarzą mi się z wakacjami na wsi, sąsiadka zawsze robiła takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńAż mi się krucho pod zębami zrobiło ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl