Bardzo dziękuję wszystkim za pamięć. Jak tylko zdam egzaminy ( mam nadzieję) to wrócę już na dobre i się odezwę.
Pora na coś słodkiego i na szybko czyli muffinki. Dzisiaj będą z jagodami. Przepis wzięłam z TEJ strony. Wprawdzie zdjęcie nie należy do najlepszych ale co tam ;-)
Składniki na 12 - 16 muffinek:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- 85 g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
- 2 duże jajka
- 200 ml mleka
- 200 g jagód
Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę.
W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach do ciasta.
Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone lub świeże jagody i wymieszać.
Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach. Natłuszczam je margaryną i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast.
Należy piec w temperaturze 200ºC przez 18 – 20 minut ( w zależności od rodzaju piekarnika, u mnie 18 minut).
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-)
Śliczne muffinki!
OdpowiedzUsuńAleż mi świeżych jagód brakuje :( tak, tęsknię za latem.
Trzymam kciuki za pomyślnie zdane egzaminy!
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagodowe muffiny a już wieki ich nie jadałam, czas to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńJa tez przepadam bardzo za muffinkami,zwlaszcza z jagodami!
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) Byle do lata...
OdpowiedzUsuńTa tak, wszyscy trzymamy kciuki jednocześnie konsumując Twoje jagodowe muffinki ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl