Święta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-)
Pasztet wzięłam z TEJ strony.
Pasztet domowy
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 1 kg wołowiny
- ½ kg boczku
- 3 średnie cebule i pokrojone w plastry
- 2- 3 bułki
- 50 g wątróbki
- 4 – 5 jajek
- sól, majeranek,
- 5 ziarnek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek czarnego pieprzu.
- 2 marchewki
- por, seler, pietruszka
- 2 kostki rosołowe
Mięso pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa.
Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę, bułki i pogotować jeszcze 5 minut.
Po wystudzeniu mięsa ( najlepiej następny dzień ) trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę a także namoczone bułki.
Do zmielonej masy dodać żółtka, sól, pieprz, majeranek do smaku i dokładnie wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z gotową masą mięsną.
Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C.
Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam )
Uczestniczę w akcji
Uczestniczę w akcji
przed świętami nie dam rady, ale po świętach bardzo chętnie:)
OdpowiedzUsuń