.

.

czwartek, 5 kwietnia 2012

Pasztet domowy

Święta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-)
Pasztet wzięłam z TEJ strony.

Pasztet domowy

Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 kg wołowiny
  • ½ kg boczku
  • 3 średnie cebule i pokrojone w plastry
  •  2- 3 bułki
  • 50 g wątróbki
  • 4 – 5 jajek
  • sól,  majeranek,
  •  5 ziarnek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu.
  • 2  marchewki
  • por, seler, pietruszka
  • 2 kostki rosołowe

Mięso pokroić w plastry i włożyć  do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa.
Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę, bułki i pogotować jeszcze 5 minut.

Po wystudzeniu mięsa ( najlepiej następny dzień ) trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę a także namoczone bułki.
Do zmielonej masy dodać  żółtka, sól, pieprz, majeranek do smaku i dokładnie wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z gotową masą mięsną.

Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną.  Można dno wyłożyć plastrami słoniny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C.

Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet?   Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam )

                                                                  Uczestniczę w akcji

1 komentarz:

  1. przed świętami nie dam rady, ale po świętach bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)