Egzaminy zdane na 5.. i teraz już można się pobyczyć. Dziękuję bardzo za pamięć. Teraz już wracam na dobre. Uzbierało mi się trochę tych przepisów.
Dzisiaj zaległy przepis na pleśniaka.
To ciasto kojarzy mi się z domem rodzinnym, bo zawsze robiła go moja mama. Uwielbiam tego rodzaju ciasta. Ja wzięłam przepis od DOROTUS.
Dzisiaj zaległy przepis na pleśniaka.
To ciasto kojarzy mi się z domem rodzinnym, bo zawsze robiła go moja mama. Uwielbiam tego rodzaju ciasta. Ja wzięłam przepis od DOROTUS.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 5 jajek
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru + dwie łyżki cukru dodatkowo
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- dodatkowo słoiczek dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej same żółtka, pokrojone masło lub margarynę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru, szczyptę soli.
Zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na 3 części. Do jednej z części dodać kakao i ponownie krótko zagnieść.
Każdą z kul zawinąć w folię w stawić na ok. 2 – 3 godziny do zamrażalnika.
Przed wyjęciem ciast z lodówki ubić białka na sztywno, dodając pod koniec ubijania 2/3 szklanki cukru.
Wyjąć ciasto z lodówki, pierwszą jasną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( na wiórki) na blachę wysmarowaną tłuszczem, lub wysmarowanym papierem.
Na pierwszą startą część ciasta wyłożyć dżem i rozsmarować. Na to zetrzeć warstwę ciemną z kakao a na niej ułożyć pianę z białek.
Na koniec zetrzeć jasną część ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-)
Gratulacje..a takiego pleśniaka dawno nie robiłam..
OdpowiedzUsuńGrażynko gratuluję zdanych egzaminów i teraz wypoczynku życzę przy pysznych ciastach!
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńciasteczka rewelacyjne. Gratuluję egzaminów i życzę miłego wypoczynku. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńU mnie też pleśniak ostatnio, prawda, że wspaniały?
OdpowiedzUsuńSama pyszność!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
U mnie też pleśniakowo :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń