.

.

niedziela, 24 czerwca 2012

Babka ucierana w polewie kakaowej

Upiekłam ją z okazji  dnia taty. Ponieważ dostałam się na dwudniowe szkolenie sobotnio – niedzielne, nie miałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego.
Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej.  Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej.



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 łyżki suszonych żurawin
Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 6 łyżek  cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
Dodatkowo do smarowania foremki
  • Tłuszcz (masło lub margaryna)
  • 2 łyżki bułki tartej.

Sposób wykonania:
Żurawinę namoczyć  1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby była w temperaturze pokojowej a następnie utrzeć z ½ szklanki cukru na gładką masę.
Pod koniec ucierania dodać po stopniowo po jednym żółtku i również dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej masy.
W oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę.
Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem ( ja rozpuszczam odrobinę i smaruję pędzelkiem)  i podsypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. Jeżeli po nakłuciu babki patyczek będzie suchy to znaczy że można ją wyjąć z piekarnika.

Przygotować polewę:
Rozpuścić masło lub margarynę na małym ogniu, dodać cukier puder, kakao, i wodę. Chwilę jeszcze pomieszać i gorącą polewą polać babkę.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Lubię takie szybkie proste przepisy. a babka wygląda obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka!
    Kiedyś nie mogłam się obejść bez takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. @Urszula - Proste potrawy - Ja także uwielbiam :-)

    @Amber - masz rację :-)

    @wilczyca-Ag - Tak, naprawdę jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja Babcia często piecze podobną. zawsze w polewie czekolodowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. @Kaś - i takie babki są najlepsze. Prawda Kasiu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)