Upiekłam ją z okazji dnia taty. Ponieważ dostałam się na dwudniowe szkolenie sobotnio – niedzielne, nie miałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego.
Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 250 g masła lub margaryny
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżki suszonych żurawin
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła lub margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo do smarowania foremki
- Tłuszcz (masło lub margaryna)
- 2 łyżki bułki tartej.
Sposób wykonania:
Żurawinę namoczyć 1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby była w temperaturze pokojowej a następnie utrzeć z ½ szklanki cukru na gładką masę.
Pod koniec ucierania dodać po stopniowo po jednym żółtku i również dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej masy.
W oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę.
Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem ( ja rozpuszczam odrobinę i smaruję pędzelkiem) i podsypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. Jeżeli po nakłuciu babki patyczek będzie suchy to znaczy że można ją wyjąć z piekarnika.
Przygotować polewę:
Rozpuścić masło lub margarynę na małym ogniu, dodać cukier puder, kakao, i wodę. Chwilę jeszcze pomieszać i gorącą polewą polać babkę.
Smacznego :-)
Lubię takie szybkie proste przepisy. a babka wygląda obiecująco :)
OdpowiedzUsuńKlasyka!
OdpowiedzUsuńKiedyś nie mogłam się obejść bez takiego ciasta.
pychota!
OdpowiedzUsuń@Urszula - Proste potrawy - Ja także uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń@Amber - masz rację :-)
@wilczyca-Ag - Tak, naprawdę jest pyszne :-)
moja Babcia często piecze podobną. zawsze w polewie czekolodowej :)
OdpowiedzUsuń@Kaś - i takie babki są najlepsze. Prawda Kasiu?
OdpowiedzUsuń