Dzisiaj chciałam podać przepis na pierogi mojej teściowej, najlepsze jakie jadłam, nie mogę się nigdy od nich oderwać.
Składniki na ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 280 ml gorącej wody
Składniki na nadzienie:
- 1 kg twarogu
- 7 łyżek cukru
- 3 jajka
- 2 – 3 łyżki oleju
Oraz:
- 125 ml kwaśniej śmietany 10 – 18 %
- 1 – 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Z mąki, gorącej wody i jajek zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka.
Przygotować farsz:
Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Nakładać gotowe nadzienie na wykrojone kółka z ciasta, złożyć na pół i skleić dobrze brzegi aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.
Zagotować wodę. Dodać do niej 2 – 3 łyżki oleju ( żeby pierogi po wyjęciu się ze sobą nie sklejały) i sól do smaku.
Wrzucać pierogi na gotującą wodę i od chwili wypłynięcia gotować ok. 5 minut.
Po tym czasie wyjąć i polać śmietaną wymieszaną z cukrem.
Smacznego :-)
pyszne, też takie lubię :D
OdpowiedzUsuńhehe nie dziwię się, że nie możesz się od nich oderwać :)
OdpowiedzUsuń@Aga w kuchni - ja też takie lubię, najbardziej :-)
OdpowiedzUsuń@Kaś - oj tak Kasieńko, masz rację, nie mogę się od nich oderwać bo są najlepsze ;-)