Witam serdecznie po przerwie. :-) Dzisiaj podam przepis na najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Niesamowicie wciągające i uzależniające.  Polecam, naprawdę są pyszne :-)
 Znalazłam ten przepis w jednym ze starych numerów gazety z modą „BURDA”. Ponieważ chciałam  uszyć sobie kilka kreacji, wyciągnęłam z pudła w piwnicy gazety z modą z lat 70 i 80.  Kiedyś byłam namiętną ciułaczką takich gazet no i właśnie w niektórych z nich znalazłam przepisy, które zaczęłam wypróbowywać.
Z podanego przepisu wyszły mi 3 duże blachy ciasteczek. Na zdjęciu jest wersja próbna i niestety nie najlepszej jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi.
A oto przepis na ciasteczka praskie.
Składniki na ciasto:
- 380 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 250 g masła lub margaryny
- Kilka kropel olejku waniliowego.
- Składniki na bezę:
- 3 białka
- 200 g cukru pudru
Dodatkowo bakalie: rodzynki, żurawina i inne.
1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze by było , żeby były obrane).
Sposób wykonania:
Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do  pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto.  Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce. 
Przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. 
Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 2 – 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 2 – 3  milimetrów.  Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami ciastka.  
Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę,  udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami.  ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy).
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone powinny mieć złotawy kolor.
Wyjąć, wystudzić. 
Smacznego :-)
 
 
 
kurczę, strasznie dawno bez nie jadłam. A to fajny pomysł połączyć zwykłe ciastko z bezą, no i bakalie które uwielbiam. Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Bardzo interesujący przepis! Pyszne musi być takie połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńGrażynko, bardzo ciekawy przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkiedyś jadłam ciasteczka z bezą - to genialny dodatek do ciastek
OdpowiedzUsuń@mnemonique - nie wiesz ja bardzo fajny to jest pomysł, jak nie najlepszy. Niesamowicie uzależniające :-)
OdpowiedzUsuń@Tyna - według mnie idealne połączenie smaków :-)
@Kamila - Polecam Kamilko, naprawdę jest to jeden z lepszych przepisów :-)
OdpowiedzUsuń@Kaś - masz rację Kasiu :-)