.

.

niedziela, 10 czerwca 2012

Młoda kapusta z koperkiem i pomidorami


Dzisiaj cały czas spędziliśmy na działce u rodziców,  niby tylko trochę siedziałam na słońcu, to znaczy nie zupełnie siedziałam, bo  robiłam zdjęcia, ale  dopiero teraz czuję że nie był to dobry pomysł, bo wyglądam jak przypieczony rak.
Wzięliśmy ze sobą ugotowaną młodą kapustkę, która szybko zniknęła.  Właśnie dzisiaj podam na nią przepis. Ja swoją często zagęszczam, czasami też dodaję pomidory. Ktoś może powiedzieć, że to dziwne, niesmaczne, lecz każda kuchnia jest inna i każdy ma swoje przyzwyczajenia.




Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • Pęczek świeżego koperku
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • Dodatkowo do smaku sól, pieprz, majeranek , 2 listki laurowe
  • Tym razem dałam też puszkę krojonych pomidorów
  • 1 – 2 łyżki do zagęszczenia

  • Sposób wykonania.
    Główki kapusty umyć i odkroić wierzchnie liście a następnie poszatkować. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę, dodać pokrojoną kapustę i przyprawy.
    Pokroić kiełbasę w kostkę i  dodać gdy kapusta już trochę opadnie. Pokroić także drobno koperek i dodać.
    Całość gotować od 30  do 60 minut, w zależności od tego jak bardzo młoda jest kapustka.
    Pod koniec gotowania dodałam krojone pomidory z puszki, a następnie   rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody przed końcem gotowania w celu zagęszczenia kapustki.
    Podawać na gorąco.
    Smacznego :-)
    A teraz kilka zdjęć z dzisiejszego pobytu:



6 komentarzy:

  1. Kilka dni temu opublikowałam swoją młodą kapustę też właśnie z pomidorami. Jak dla mnie dobre połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam taki swój stary przepis na biszkopt , ale ja dodaję ciut wody :)Zawsze udany jak Twój , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tak przyrządzoną kapustkę i właśnie w towarzystwie pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak sprawdzony to Ja sobie zapisuję :)Uśmiałam się z tego dżemu i się zastanawiam co mu się stało że on taki betonowy się zrobił hihihi zamiast cukru może gipsu dodałaś?:))))Musisz mi napisać bo mnie to bardzo intryguje:)Pozdrawiam i dziękuję ,że do mnie zaglądasz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. @shinju - Ja wolę osobiście właśnie z pomidorami bo ma bardziej wyrazisty smak :-)

    @Urszula - Proste potrawy - robiłam kiedyś biszkopt z dodatkiem wody, też mi smakował :-)

    @ burczymiwbrzuchu - rzeczywiście jest dobra :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. @co by tu zjeść - Naprawdę nie wiem co zrobiłam źle ;/ Dałam 80 dag cukru na 1 kg owoców. Najpierw zasypałam owoce cukrem i zostawiłam na kilka godzin a następnie przełozyłam do garnka gdzie się smażyły przez 3 godziny, tak jak było podane w przepisie. Nie dodawałam żadnych środków żelujących. Kurcze, łyżki nie można wsadzić taki ulep.. Postawiliśmy je denkami do góry i po odwróceniu okazało się że maź została przy wieczku :/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)