.

.

niedziela, 8 lipca 2012

Jagodzianki z kruszonką

U mnie niebo jest lekko zachmurzone i dobrze, bo można chwilę odetchnąć.
W wolnej chwili podam przepis na jagodzianki z kruszonką.

Przepis wzięłam z TEJ strony.
Składniki na 10 – 12 jagodzianek ( w zależności od wielkości).



Ciasto:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         50 g rozpuszczonego masła lub margaryny
·         2 duże jajka
·         ½ szklanki ciepłego mleka
·         2 łyżeczki suszonych drożdży
·         4 łyżki cukru

Nadzienie jagodowe:
·         1 szklanka jagód
·         3 łyżki cukru
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Kruszonka:
·         ¼ szklanki mąki
·         2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
·         2 łyżki  cukru

Do smarowania jagodzianek
·         jedno rozmącone jajko.

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Przesiać mąkę, dodać do niej mleko z drożdżami, cukier, rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia 2 godziny, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotować farsz:  jagody wymieszać z cukrem i mąką.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Każdą część rozpłaszczyć ( ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego.
Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.


Przygotować kruszonkę:  Połączyć mąkę z cukrem oraz masłem lub margaryną a następnie rozkruszyć palcami tak aby powstała kruszonka.

Wyrośnięte jagodzianki posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 – 23 minuty w temperaturze 180 stopni C.
Wyjąć, wystudzić.

Smacznego :-) 


Uczestniczę w akcjach: 



Jagody 2012

7 komentarzy:

  1. pyszny letni klasyk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. :-)
      W wersji z kruszonką robiłam po raz pierwszy.

      Usuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dziś też jagodzianki, ale z białą czekoladą, z kruszonką tez uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to coś nowego, z białą czekoladą jeszcze nigdy nie jadłam :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)