.

.

piątek, 17 sierpnia 2012

Kruche ciasteczka z sokiem wiśniowym w czekoladzie

Inspirację wzięłam z gazetki nr 27 "Palce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-)

Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego  więcej potrzeba w pochmurny poranek?
 Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-)
Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki. Ale warto włożyć odrobinę wysiłku dla efektu końcowego.

Składniki na ok 100 ciasteczek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki  syropu wiśniowego ( jeżeli mamy sok to należy dodać łyżkę cukru pudru)

Składniki na polewę czekoladową;
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania:
Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, sok lub syrop wiśniowy, łyżkę cukru ( opcjonalnie) oraz masło lub margarynę i zagnieść szybko ciasto.

Z gotowego ciasta rolować krótkie paseczki a następnie zwinąć na kształt kłódki.

Gotowe ciasteczka układać w małych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 - 14 minut w temperaturze 190 stopni C do czasu aż się zarumienią.
Upieczone ciasteczka poukładać na talerzach tak, aby każde można było polać polewą czekoladową.
Przygotować  polewę czekoladową:
Masło rozpuścić, dodać mleko, kakao i na koniec cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową gorącą polewą czekoladową polać ciasteczka. Ja zrobiłam nie reguralne wzorki z czekolady na ciasteczkach.
Po wystudzeniu polewy czekoladowej ciasteczka przełożyć na czyste talerze.
Smacznego :-)



7 komentarzy:

  1. bardzo ładne ciasteczka ;) schrupałabym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Martynko, są naprawdę przepyszne :-)

      Usuń
  2. He, he, Grażynka, widzę, że w rolowaniu jesteś dobra!
    A chlebek zainspirował mnie, gdy przeczytałam u Ciebie, aczkolwiek do dziś jezdem w szoku, jak Tobie się udało upiec wg przepisu, bo u mnie to była najdłuższa wojna nowoczesnej Europy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Ciebie zakwas był za młody? Im dłużej go hodujemy, tym jest mocniejszy. W przypadku młodego zakwasu należy dodać opcjonalnie 1-2 łyżki suszonych drożdży :-)
      Uśmiałam się u Ciebie do łez :-))

      Usuń
  3. Ciasteczka są świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, szczególnie przez dodatek tego syropu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)