.

.

czwartek, 6 września 2012

Maślane rogale z kruszonką


Lekko słodkawe z  kruszonką na wierzchu, niesamowicie pachnące no i ta chrupiąca skórka.. Mogę tylko powiedzieć, że dzisiaj je piekłam po przyjściu z pracy i już połowy nie ma..
Ponieważ rogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła mi masło jak też można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady  Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita".
Bazę do przepisu znalazłam W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu.
Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części.
Upiecz Smakowity Chleb!
 Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
40 g cukru
50 g masła lub margaryny  ( dałam margarynę „Smakowita”)
1 jajko
240 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego
Szczypta soli
20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych.

Składniki na kruszonkę
50 g miękkiego masła
50 g mąki
50 drobnego cukru
2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych

Dodatkowo:
3 łyżki masła lub margaryny ( dałam margarynę „Smakowita)
1 rozmącone jajko
1 łyżka wody

Sposób wykonania:
W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy zrobić zaczyn: Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut aż drożdże „ruszą”.
Gdy do przepisu dajemy drożdże suszone nie ma potrzeby robić wcześniejszego zaczynu.

Mleko podgrzać, dodać do niego margarynę lub masło, cukier i sól a gdy się schłodzi, jajko, olejek waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, zaczyn i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto.

Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części( na 16 większych rogali) lub 3 części (24 mniejsze rogale).

Przygotować masło lub margarynę ( u mnie margaryna „Smakowita): roztopić i wystudzić.
Każdą część rozwałkować podsypując nie za dużo mąką na okrągły placek o grubości ok. 2 – 3 mm a następnie podzielić (przeciąć nożem) na 8 części.

Każdą część posmarować pędzelkiem moczonym w roztopionym tłuszczu, a następnie zawijać zaczynając od szerszej strony a kończąc na wąskiej tak jak jest pokazane na rysunku (strzałka pokazuje kierunek zwijania rogala). Węższa część rogala powinna znaleźć się pod spotem rogala.

 Zawinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotować kruszonkę:
Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w palcach.
Wyrośnięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut do czasu aż się zarumienią.
Po wyjęciu wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. przepiękne rogaliki ;) nie dziwię się, że tak szybko zniknęły ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż ślinka cieknie :P sama mam ochotę

    OdpowiedzUsuń
  3. i to bardzo szybko ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)