Naprawdę nie wielu składników potrzeba, żeby upiec wspaniały czekoladowy sernik dla mnie wręcz idealny. Nie zawiera tłuszczu i małą ilość jajek, co powoduje, że nie jest to zbyt drogi do wykonania sernik, Dobrze, że udało mi się sfotografować chociaż kawałeczek bo reszty już nie zdążyłam ;-) Przepis na sernik wypatrzyłam u Liski
Składniki na spód
- 180 g biszkoptów lub herbatników
- 2 łyżki kakao
- 120 g masła lub margaryny
Składniki na masę serową:
- 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej
- 3 łyżki rumu lub likieru
Sposób wykonania:
Biszkopty, 2 łyżki kakao, masło lub margarynę zmiksować tak aby powstały drobne okruszki ( ja zmiksowałam blenderem) i wyłożyć gotową masą dno tortownicy najlepiej o średnicy 23 cm.
Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, dodać stopniowo po jednym jajku, rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę i rum lub likier.
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę a następnie wylać na wyłożony w tortownicy spód.
Gotową masę serową wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Po 40 minutach sprawdzić czy zbyt mocno się nie podpiekł i w razie czego przykryć folią aluminiową w celu dalszego pieczenia.
Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze ok. 10 minut.
Po wystudzeniu wstawić do lodówki aby lepiej się kroił.
Smacznego :-)
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńi tez tak smakuje ;-)
UsuńUwielbiam serniki...
OdpowiedzUsuńJa także Bożenko.. i to najbardziej :-)
Usuńsernik i czekolada to doskonałe połączenie.
OdpowiedzUsuńMasz rację :-)
Usuńdzis za mna caly dzien chodzi ciasto czekoladowe...
OdpowiedzUsuńZapraszam Ewuniu :-)
UsuńGrażynko wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam szybkie ciasta, niewymagające pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńi ta czekolada, wypróbuję na pewno! ;)
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do siebie;)
Polecam Martynko :-)
Usuńa teraz widzę, że jednak piekłaś ;)
OdpowiedzUsuńz początku jak zobaczyłam, że z ciasteczek, to myślałam że to będzie sernik na zimno. ;) ale doczytałam teraz, że jednak nie... cóż. i tak jest szybszy niż tradycyjny sernik, a do tego jak wygląda ;D
naprawdę warto go upiec :-)
UsuńPolecam gorąco pyszności..
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńU Ciebie jak zwykle słodko.Uwielbiam serniki i pomimo diety,udzielę sobie dyspensę i w niedziele będzie sernik.Pozdrawiam Krzysztof
OdpowiedzUsuńTo trafiłeś w dziesiątkę, bo naprawdę ten sernik nie jest tłusty i wspaniały w smaku :-)
Usuń