Kolejny konkursowy wypiek, tym razem chleb pszenno orkiszowy z suszonymi pomidorami i ziemniakami pieczony na drożdżach. Upiekłam go na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba.
Składniki:
150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito
300 g mąki pszennej
150 g maki orkiszowej
250 ml wody
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
5 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
Dodatkowo :
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
Ziarna do posypania
Sposób wykonania:
Jeżeli mamy drożdże świeże to należy z drożdży, wody i odrobiny cukru zrobić zaczyn aby drożdże ruszyły, natomiast jeżeli dodajemy suszonych należy pominąć tę czynność.
Mąkę połączyć z ziemniakami a następnie dodać zaczyn, wodę, oliwę \i resztę składników.
Zagnieść dokładnie jednolite ciasto i przełożyć do koszyka do wyrastania podsypanego mąką i przykryć ściereczką.
Pozostawić do wyrastania na ok. 1 – 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki ( u mnie duża keksówka) i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika można chleb naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Piec najpierw 15 minut w temperaturze 230 stopni C potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 minut.
Po wyjęciu studzić na kratce.
Smacznego :-)
Z ziemniakami nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPolecam, chleb z dodatkiem ziemniaków dłużej zachowuje swoją świeżość :-)
UsuńChleby z ziemniakami to jedne z moich ulubionych, a jeszcze te suszone pomidory- pycha!
OdpowiedzUsuńMasz rację:-)
UsuńMoje także.
Aleś się Grażynko rozpędziła z tymi chlebkami na konkurs ;)
OdpowiedzUsuńA tak jakoś wyszło ..;-)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńU nas w domu tata też zaczął piec chleb, ale miał już problem z jego przechowywaniem. Wiedzieliśmy, że len ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne. Do tego lnianą tkaninę stosowały nasze prababcie, więc stwierdziłam, że len będzie dobrze służył jako chlebak dla domowych wypieków. Kupiłam pierwszy metr lnu i tak zaczęła się moja przygoda z szyciem lnianych worków. Jeśli też szukasz, w czym możesz przechowywać chleby, to zapraszam na http://www.aleworek.pl