.

.

niedziela, 9 września 2012

Pszenno - orkiszowy chleb z ziemniakami i suszonymi pomidorami



Kolejny konkursowy wypiek, tym razem chleb pszenno orkiszowy z suszonymi pomidorami i ziemniakami pieczony na drożdżach. Upiekłam go na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba.

Składniki:
150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito
300 g mąki pszennej
150 g maki orkiszowej
250 ml wody
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
5 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski

Dodatkowo :
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
Ziarna do posypania

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy drożdże świeże to należy z drożdży,  wody i odrobiny cukru zrobić zaczyn aby drożdże ruszyły, natomiast jeżeli dodajemy suszonych należy pominąć tę czynność.
Mąkę połączyć z ziemniakami a następnie dodać zaczyn, wodę, oliwę \i resztę składników.
Zagnieść dokładnie jednolite ciasto i przełożyć do koszyka do wyrastania podsypanego mąką i przykryć ściereczką.

Pozostawić do wyrastania na ok. 1 – 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki (  u mnie duża keksówka) i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 20 – 30 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika można chleb naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.

Piec najpierw 15 minut w temperaturze 230 stopni C potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 minut.
Po wyjęciu studzić na kratce.
Smacznego :-)

Upiecz Smakowity Chleb!

7 komentarzy:

  1. Z ziemniakami nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, chleb z dodatkiem ziemniaków dłużej zachowuje swoją świeżość :-)

      Usuń
  2. Chleby z ziemniakami to jedne z moich ulubionych, a jeszcze te suszone pomidory- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleś się Grażynko rozpędziła z tymi chlebkami na konkurs ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie!
    U nas w domu tata też zaczął piec chleb, ale miał już problem z jego przechowywaniem. Wiedzieliśmy, że len ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne. Do tego lnianą tkaninę stosowały nasze prababcie, więc stwierdziłam, że len będzie dobrze służył jako chlebak dla domowych wypieków. Kupiłam pierwszy metr lnu i tak zaczęła się moja przygoda z szyciem lnianych worków. Jeśli też szukasz, w czym możesz przechowywać chleby, to zapraszam na http://www.aleworek.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)