Składniki na babkę:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
8 g cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
250 g masła lub margaryny
Orzechy i wiórki migdałowe do dekoracji
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta
masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym
jajku.
Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać
do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie
zmiksować.
Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości garnka.
Babkę gotować na małym ogniu 1 godzinę 20 minut.
Po ugotowaniu potrzymać babkę w zamknięciu jeszcze 10 minut a następnie wyjąć i wystudzić.
Przygotować polewę
Składniki na polewę:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao,
1 szklanka cukru pudru
Sposób wykonania polewy:
Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać wystudzoną babkę.
Polać wystudzoną babkę.
Smacznego :-)
Babka niczego sobie. Świetna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńA garnek ma być przykryty pokrywką podczas gotowania babki?
OdpowiedzUsuńDo gotowania musi być specjalna zamykana foremka, wkłada się ją do garnka wypełnionego wodą do 2/3 wysokości i gotuje bez przykrywki tak jak tutaj na zdjęciach :
Usuńhttp://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2012/10/babka-gotowana-w-polewie-czekoladowej.html
Ja gotuję babkę od lat i zawsze w garnku z przykrywką.
UsuńTo ja też muszę tak zrobić :-)
UsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńja z kolei nie słyszałam o gotowanej babce :) do tej pory piekłam. Twoja wygląda pięknie, idealna do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo wilgotna i niezwykle delikatna :-)
Usuńhmmm musi być pyszna!:)
OdpowiedzUsuńNawet bardzo :-)
UsuńGrazynko,ja tez robie taka babke gotowana,jak dla mnie to najlepsze babki na swiecie,czekoladowej jeszcze nie robilam,wiec czas to naprawic:)Twoja jest piekna:)
OdpowiedzUsuńMasz rację Ewuniu, że są mega pyszne. A czekoladowa to poezja ..:-)
UsuńWieki nie jadłam babki;)
OdpowiedzUsuńsmakowita babka!
OdpowiedzUsuńBardzo dostojnie wygląda Twoja babka:) A smak musiał być niesamowity
OdpowiedzUsuńAleż ja zazdroszczę tej formy!
OdpowiedzUsuńNie mam takiej magicznej formy, Mama ani Babcie też nie, ale wyobrażam sobie, jak dobrze musi taka babka smakować :)
OdpowiedzUsuńA co zrobić jak się okazało że moja forma jest szersza i mam strasznie duży garnek tz. do jakiej wysokości formy ma być woda ?
OdpowiedzUsuńDzięki i pozdrawiam Agnieszka :)
Najlepsza babka na świecie to właśnie gotowana, my z mamą gotowałyśmy łaciatą :) pycha
OdpowiedzUsuńja polecam też do spróbowania babkę gotowaną czekoladową na.. budyniach :) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/babka-gotowana-czekoladowa/
OdpowiedzUsuń