.

.

niedziela, 4 listopada 2012

Krakersy z ziarnami

Dopadło mnie ostatnio przeziębienie, więc musiałam zrobić sobie przerwę od gotowania i pieczenia. Gdy się poczułam lepiej wzięłam się za zrobienie krakersów. Delikatne i kruche, w sam raz zamiast coś na ząb ;-)
Przepis wzięłam z tej strony.


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki

3 łyżki masła lub margaryny
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka maku
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżka kminku
1 rozmącone jajko

Sposób wykonania:
Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z sola, dodać masło i stopniowo wodę. Zagnieść jednolite ciasto.
Pozostawić ciasto pod przykryciem ok 2 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować cienko a następnie wykrawać nożem lub radełkiem kwadraty.

Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami.
Gotowe krakersy układać na wyłożonej papierem blasze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10 minut do momentu aż się lekko zarumienią w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. uwielbiam chrupać krakersy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Szybko wracaj do zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być smakowitą przegryzką;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)