Przepis wzięłam z miesięcznika „Gotuj krok po kroku” Z
podanego przepisu wychodzi jedna średniej wielkości blacha.
Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
315 g cukru
16 g cukru waniliowego
300 ml jogurtu
200 ml oleju
puszka brzoskwiń lub inne owoce.
Sposób wykonania.
Całe jajka utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z
pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie napełnić
ciastem.
Na wierzch ułożyć pokrojone owoce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Bardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciacha:) ostatnio robiłam podobne tylko z ananasem:)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie to ciasteczko.
OdpowiedzUsuńpyszności! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń