Ponieważ
teraz jest sezon na szparagi postanowiłam je wykorzystać do omletu.
Przepis znalazłam u Asi na
blogu. Wprawdzie zmieniłam trochę ilość
składników ale i tak wyszedł tak dobry, że na pewno do niego
jeszcze wrócę. Przepis na 3 porcje.
Składniki:
6
szparagów białych lub zielonych
5
jajek
3
łyżki kwaśniej śmietany 18 %
2
łyżki startego żółtego sera ( dałam ser
gouda)
6
cienkich plastrów boczku
1
łyżka suszonego majeranku
4
listki świeżej bazylii
sól,
pieprz do smaku.
Sposób
wykonania:
Szparagi
umyć i odłamać zdrewniałe końce. Jeżeli szparagi posiadają
łyka należy je z wierzchu odciąć a następnie pokroić na części
o wielkości około 3 cm. Szparagi ułożyć na sitku i zanurzyć wraz
z sitkiem na 2 minuty a następnie wyjąć i schłodzić w zimnej
wodzie.
Dno
naczynia żaroodpornego lub średniej blachy wysmarować masłem lub
olejem i wyłożyć plastrami boczku.
Jajka
roztrzepać razem ze śmietaną, dodać zioła i przyprawy. Całość
zmieszać ze szparagami. Masę jajeczną przełożyć do
żaroodpornego naczynia i rozprowadzić równomiernie na rozłożonym
boczku.
Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 17 minut w temperaturze 170
stopni C.
Smacznego
:-)
pycha:)
OdpowiedzUsuń