Postanowiliśmy
zrobić obiad na słodko. Ponieważ kupiłam ser wybór padł na
naleśniki z serem i jagodami. Ponieważ specjalistą od smażenia
naleśników jest mój mąż, to on zajął się ich
przygotowywaniem. Ja natomiast zajęłam się serowym nadzieniem. Z
podanego przepisu wyszło 6 dużych naleśników.
Składniki
na ciasto naleśnikowe
1
szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju
½ szklanki wody
Sposób
wykonania:
Mąkę
przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie
zmiksować.
Patelnię
natłuścić. Ja zawsze wysmaruję ją pędzelkiem umoczonym w oleju,
bo wtedy mam pewność, że tego oleju nie będzie za dużo.
Natłuszczoną
patelnię dokładnie rozgrzać a następnie nakładać małą ilość
ciasta i szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni.
Smażymy
z obu stron z złoty kolor.
Składniki na farsz
serowo jagodowy:
½ kg białego sera
200 g jagód ( miałam
mrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić)
4 łyżki cukru pudru
¾ szklanki śmietany
Sposób wykonania:
Jagody rozgnieść łyżką,
dodać pokruszony ser , cukier puder i śmietanę i wszystko
zblendować.
Rozsmarowywać gotowy
farsz na naleśnikach a następnie zrolować.
Można wierzch polać
ulubionym sokiem.
Smacznego :-)
Super naleśniki. ; )
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, a nadzienie jagodowe - świetnie! ; )
Pozdrawiam
zjadłabym takich naleśniczków :)
OdpowiedzUsuńJesteś bez serca! wieczór,łapię oddech po kolacji, a tu takie rarytasy! chyba skuszę się na czekoladę, bo na naleśniki zbyt późno, poza tym, że nie mam już jagód. Poczekam na sezon
OdpowiedzUsuńprzepysznie nadziane *-* uwielbiam takie smaczne naleśniki !
OdpowiedzUsuń