Ostatnio strasznie namieszałam w
ustawieniach postów i zastanawiałam się dlaczego nikt się nie
wpisuje. Dopiero po kilku dniach zauważyłam jakieś dziwne
ustawienia. Jeżeli nie mogliście się wpisać pod postem, to
przepraszam za utrudnienia.
Kupiłam nową książkę „ Serniki,
szarlotki, makowce” z biblioteki poradnika domowego , więc
postanowiłam upiec z niej sernik. Prawie godzinę siedziałam nad
przepisami i nie wiedziałam co wybrać. Postanowiłam upiec sernik z
dwukolorowym kruchym ciastem. Sernik wyszedł przepyszny. Ciasto
niesamowicie kruche a sam sernik niezwykle delikatny. Polecam :-)
Z podanego przepisu wychodzi jedna duża
blacha ciasta.
Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo do smarowania formy:
tłuszcz
3 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania kruchego ciasta:
Z podanych składników ( bez dodatku
kakao) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części w
proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części ciasta dodać kakao i
ponownie zagnieść do połączenia się składników. Każdy kawałek
ciasta zawinąć w folię włożyć do zamrażalnika na ok 1
godzinę.
Składniki na masę serową:
1 kg białego sera trzykrotnie
mielonego (dałam gotowy )
250 g masła lub margaryny w
temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
16 g ( całe opakowanie) cukru
waniliowego
4 żółtka
7 białek
150 g rodzynek
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania masy serowej:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym do białości, pod koniec nie przerywając ucierać dodać
stopniowo miękkie masło lub margarynę.
Gdy wszystkie składniki już się
dokładnie połączą, dodać partiami ser, cały czas miksując, kaszę
i mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i
połączyć delikatnie z masą serową.
Blachę wysmarować tłuszczem i
posypać bułką tartą. Na natłuszczoną blachę zetrzeć na tarce
jasną część schłodzonego ciasta na tarce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i
podpiec jasne ciasto około 12 minut.
Na podpieczone ciasto wylać masę
serową a na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone ciasto ciemne.
Całość wstawić do piekarnika i piec
około 50 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika
potrzymać jeszcze sernik przy otwartych drzwiczkach aby nie opadł.
Po wyjęciu wystudzić.
Smacznego :-)
Piękny serniczek....przyznam się szczerze, że od zawsze mi lepiej smakowały serniki z ciemnym dodatkiem. Czy to wierzch, czy środek czy też polewa.
OdpowiedzUsuńque rico !
OdpowiedzUsuńPodoba mi się serniczek!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie :) Bardzo mi się podoba to dwukolorowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńWitam, pisałam do Pani email z zapytaniem :-) czekam na odp pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiestety Pani Sylwio nie otrzymałam żadnego e-maila od Pani. Być może wiadomość była potraktowana przez skyrzynkę jako spam. Proszę tutaj zadać pytanie.
UsuńCzy przez szklankę mam rozumieć 250 ml? I czy jak bym zrobiła sernik z budyniem zamiast mąki i kaszy to czy by było dobrze ? I ostatnie pytanie czy mogę zrobić również spód ciemny czy będzie dobrze ? ;-) proszę o rady dla początkującej ;-)
OdpowiedzUsuńJuż odpowiadam Pani Sylwio :-)
UsuńTak, szklanka to 250 ml.
Nie próbowałam tego sernika robić bez kaszy manny. Jeżeli natomiast chodzi o budyń to ja często go dodaję zamiast mąki ziemniaczanej ale cały to chyba byłoby za dużo. Proponuję dać 1 łyżkę a kaszę pominąć.
Jeżeli chodzi o rodzaj spodu to nie ma znaczenia jaki on będzie. Ja często modyfikuję przepisy ( zmieniam pierwotną recepturę) i mnie to cieszy, że dodałam coś od siebie.
Przepraszam, że tyle to trwało, ale ostatnio chodzę na zabiegi i wracam dosyć późno do domu :-)