.

.

niedziela, 2 czerwca 2013

Puszyste ciasto z owocami - najlepsze

Ciąg dalszy przepisów z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Wydawnictwa SBM.
Już po raz kolejny piekę jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-)



Składniki:
2 szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego ( 16g)
300 – 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)

Dodatkowo:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta


Sposób wykonania.
Białka oddzielić od żółtek. Miskę z białkami przykryć i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Masło lub margarynę rozpuścić i schłodzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, gdy piana będzie już sztywna, dodać stopniowo po jednej łyżce cukru. Gdy cukier będzie dobrze połączony z białkami dodać stopniowo po jednym żółtku cały czas ucierając a następnie mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać rozpuszczony i schłodzony tłuszcz i wszystko dokładnie wymieszać.

Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzch położyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Gdy będzie już wystudzone, posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda jak puch! Martik już go przylukał, bo od kiedy ja nie piekę, to moje blogowe przyjaciółki (jak Ty Grażynko) są dla mojej córki inspiracją :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko, jak patrzę na te zdjęcia to najchętniej już poleciałabym do kuchni piec. Tylko owoców nie mam :/ ciasto będzie musiało zaczekać do jutra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda :) i z pewnością smakuje wyśmienicie. pozdrawiam i zapraszam na grilla http://www.zgrilla.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda to ciasto, aż chciałoby się od razu spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto naprawde swietnie wyglada - zapewne tez tak smakuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)