Już dawno przymierzałam się do
zrobienia tych bułeczek i zawsze jakoś mi było nie po drodze.
Dzisiaj ponieważ siedziałam w domu postanowiłam wreszcie je upiec.
W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z
jeżynami bo jeszcze miałam mrożone.
Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym
dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po
rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się
tak jak inne owoce.
Przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami.
Wspaniałe puszyste bułeczki pełne
owoców z kruszonką na wierzchu to jest dokładnie to co tygrysy
lubią najbardziej ;-)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniego mleka
1 jajko
1 żółtko
3 czubate łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
60 g roztopionego masła lub margaryny
7 g suszonych drożdży lub 12 g
drożdży świeżych
5 – 6 łyżeczek bułki tartej
400 g jeżyn lub innych owoców (
jeżeli są mrożone, to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić)
Dodatkowo:
1 rozmącone jajko do smarowania bułek.
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i
wystudzić.
Jeżeli mamy drożdże świeże, to
należy zrobić najpierw rozczyn ( wymieszać drożdże z ciepłym
mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawić do momentu aż drożdże
ruszą)
Mąkę przesiać, dodać do niej
pozostałe składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu do
podwojenia swojej objętości na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto będzie wyrośnięte, należy
je ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych
części.
Z każdego kawałka uformować bułeczkę
i układać w dużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce.
Bułeczki pozostawić do ponownego
wyrośnięcia na około 30 minut.
W czasie, gdy bułeczki będą rosły
przygotować kruszonkę:
Składniki na kruszonkę:
60 g roztopionego masła lub margaryny
5 łyżek cukru
1 opakowanie ( 16 g) cukru waniliowego
½ szklanki mąki
Sposób wykonania:
Do rozpuszczonego masła dodać
pozostałe składniki i wszystko wyrobić palcami.
Gdy bułeczki będą już napuszone,
dnem szklanki zrobić wgłębienie, prawie do samej blaszki.
W zrobione wgłębienie wsypać ½
łyżeczki bułki tartej, na to wyłożyć owoce.
Bułeczki wysmarować rozmąconym
jajkiem a następnie posypać kruszonką.
Całość wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego :-)
Wyglądają smacznie, jutro mam zamiar takie zrobić i właśnie z truskawkami;)
OdpowiedzUsuń