Kolejne ciasto z owocami, tym razem w wersji mini, na
keksówkę lub małą blachę. Bardzo szybko się je robi, i jeszcze szybciej znika :-)
To już kolejny przepis z książki „Smaczne i zdrowe ciasta
domowe”.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
½ opakowania cukru waniliowego
4 jajka
250 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) ja dałam mrożone
jeżyny i maliny
Dodatkowo 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta po
upieczeniu.
Sposób wykonania
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,
pod koniec ucierania dodać całe żółtka nie przerywając ucierania.
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do
utartej masy, całość dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z resztą
ciasta.
Formę keksówkę lub inną mniejszą wysmarować tłuszczem i
posypać bułką tartą.. Ciasto przełożyć do foremki i na wierzch wyłożyć owoce.
Jeżeli są mrożone to nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze
200 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
się upiekło.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
lato na talerzyku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam latem takie ciasta!
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com
Ojoj ciacho tak proste i tak pyszne że nic tylko pół blaszki zjeść na raz:)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie proste ciasta z owocami, są najlepsze! :) Pozdrawiam i zapraszam do udziału w konkursie na moim profilu na Fb :)
OdpowiedzUsuńGrażka, nie dziwię się, że Ci rośnie, jak ty ciągle wyrabiasz takie domowe pyszności.
OdpowiedzUsuńPytanie tylko - dlaczego mnie rośnie, skoro W OGÓLE nie jem słodyczy??!!
Latem mogłabym jadać tylko takie ciasta:) Pyszne!
OdpowiedzUsuńfajne ciaho ale to raczej na lato
OdpowiedzUsuń