Uwielbiam kruche babeczki i jak już
upiekę to nie potrafię się opanować, takie są wciągające. Żeby
zbytnio nie nałapać kilogramów staram się je piec rzadziej, żeby
nie kusiły.
Tym razem jednak jak zobaczyłam
przepis na tej stronie, postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo
ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem.
Wyszły
przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch
smaków.
Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom :-)
Z podanego przepisu wychodzi ok 45
małych babeczek lub 30 średnich.
Składniki babeczki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
200 g schłodzonego masła lub
margaryny
2 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
Sposób wykonania babeczek
Odjąć 3 łyżki
mąki pszennej i w to miejsce dołożyć 3 łyżko kakao.
Z podanych
składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Foremki do babeczek
wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem.
Gotowe babeczki
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są
małe) lub 13 minut ( gdy foremki są średnie) w temperaturze 200
stopni C.
Po upieczeniu
wystudzić i wyjąć z foremek.
Składniki na masę kajmakową:
1 puszka masy kajmakowej ok 400 g
90 g miękkiego masła
migdały lub orzechy do przybrania
Masło zmiksować z masą kajmakową i
całość wstawić do lodówki, żeby stężała na ok 1 godzinę.
Jeżeli masa jest dość gęsta, można
nią dekorować babeczki za pomocą szprycy. Ja nakładałam masę
łyżeczką bo była bardziej rzadka i udekorowałam migdałami.
Smacznego :-)
Kurczę tak pieczesz te babeczki, a ja sama jeszcze nigdy nie piekłam. Tak pysznie je zachwalasz, że będę musiała je wypróbować:)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł. Wyglądają przesłodko :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Wyglądają wyjątkowo kusząco :) Podstępne, słodkie maleństwa ;)
OdpowiedzUsuńPrześliczne!
OdpowiedzUsuńDawno nie robilam takich babeczek..a Twoje wygladają smakowicie..
OdpowiedzUsuń