.

.

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Wieniec cynamonowy

Tak aromatycznego wypieku jeszcze nie robiłam.. Pachniało w całym domu gdy się piekł, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować. Z resztą nie tylko ja.  Domownicy stwierdzili, że to jest najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jedli.. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-)
Przepis znalazłam na tej stronie.



Składniki:
570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 jajko

Składniki na nadzienie:
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki roztopionego masła


Sposób wykonania:
Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko.

Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
W oddzielnym naczyniu wymieszać cynamon z ½ szklanką cukru.

4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm.

Placek wysmarować masłem i posypać cynamonem zmieszanym z cukrem.

Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej.
Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu.

Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym i schłodzonym masłem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. smakowity! uwielbiam cynamon..

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno upiekę, uwielbiam takie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mysle, ze pachnialo :) Swietna drozdzowka, az mi slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny! Ślicznie się prezentuje!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak tento vyzerá veľmi dobre. Mám rada škoricu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)