Tak aromatycznego wypieku jeszcze nie robiłam.. Pachniało w
całym domu gdy się piekł, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować.
Z resztą nie tylko ja. Domownicy
stwierdzili, że to jest najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jedli..
Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-)
Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki:
570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 jajko
Składniki na nadzienie:
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki roztopionego masła
Sposób wykonania:
Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa
mleko i wodę a następnie ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać
wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko.
Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie
przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
W oddzielnym naczyniu wymieszać cynamon z ½ szklanką cukru.
4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując
mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm.
Placek wysmarować masłem i posypać cynamonem zmieszanym z
cukrem.
Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż
zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej.
Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część
była na wierzchu.
Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej
masłem i podsypanej bułką tartą. Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego
wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować
rozpuszczonym i schłodzonym masłem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w
temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :-)
smakowity! uwielbiam cynamon..
OdpowiedzUsuńna pewno upiekę, uwielbiam takie cudeńka :)
OdpowiedzUsuńhola! se ve muy rico ,saludos.
OdpowiedzUsuńJa mysle, ze pachnialo :) Swietna drozdzowka, az mi slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Ślicznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Tak tento vyzerá veľmi dobre. Mám rada škoricu.
OdpowiedzUsuń