.

.

sobota, 5 października 2013

Zatapiane rogaliki

Zawładnęły nami zupełnie..  Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J
Przepis wzięłam z tej strony..
Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików.

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
10 g suszonych drożdży
¼ szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
120 g roztopionego schłodzonego
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)

Dodatkowo:
Gęsta konfitura
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
½ szklanki mąki do podsypania
cukier puder do posypania upieczonych rogalików.

Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba. 

Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć w czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę.

Przygotować dość duży garnek z zimną wodą. Włożyć do niego ciasto zawinięte w ściereczkę. Woda musi w całości przykrywać ciasto.

Gdy ciasto wypłynie ( po około 2 godzinach), wyjąć na posypany blat lub stolnicę mąką, ponownie wyrobić, a następnie podzielić na cztery równe części.

Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 28 – 30 cm i przekroić wzdłuż tak aby powstało 8 równych trójkątów.

Na każdy trójkąt nakładać łyżeczką marmoladę a następnie zawinąć formując rogalik.

Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu, gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis na rogaliki :) pierwszy raz słyszę o zatapianiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Martynko, przepis nie jest trudny, a ciasto wychodzi niezwykle delikatne :-)

      Usuń
  2. ja również nie słyszałam nigdy o zatapianiu. efekt wygląda interesując ii smacznie!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poleca ten przepis, naprawdę warto je upiec :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)