Na zewnątrz szaro, ponuro i wszędzie mgła. Typowa aura dla tej pory roku. Najlepiej zakopać się pod kocem z książką w ręku.
Ostatnio miałam bardzo nerwowy tydzień, a dom był jedynie sypialnią. Mam nadzieję, że w tym tygodniu będę miała trochę więcej czasu.
Dzisiaj podam przepis na wspaniałe kokosowe bułeczki, na które przepis znalazłam na tej stronie. Są niezwykle delikatne i aromatyczne, dosyć długo zachowują swoją świeżość. Polecam :-)
Z podanego przepisu wyszło mi 12 bułeczek
Składniki:
115 ml kokosowego
mleka z puszki
115 mleka
450 g mąki pszennej
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli
50 g drobnego cukru
25 g wiórków kokosowych
40 g miękkiego masła lub margaryny
4 g ( 1 łyżeczka )
suchych drożdży lub 8 g świeżych
Dodatkowo do posmarowania
bułeczek:
50 g roztopionego masła
2 łyżki drobnego cukru
Sposób wykonania:
W pierwszej miseczce mleko kokosowe i mleko krowie
wymieszać z roztrzepanym jajkiem i ekstraktem z wanilii.
Do drugiej miseczki wsypać mąkę, cukier, sól, wiórki
kokosowe i drożdże. Wszystko dokładnie
wymieszać.
Suche składniki połączyć z mokrymi i całość dokładnie
wyrobić na gładkie, jednolite ciasto, powinno być dokładnie wyrobione, więc
trochę trzeba się napracować.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte podzielić na 12 części a następnie z każdej rolować wałek o
długości 35 – 38 cm.
Każdy wałek zwinąć w ślimaka.
Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia
blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy bułeczki
podrosną, nasmarować je rozpuszczonym masłem i posypać cukrem.
Blachę z
bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze
220 stopni C.
Po wyjęciu
wystudzić na kratce.
Smacznego
:-)
Kokosowe? Musiały być pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńpyszne ślimaczki:)
OdpowiedzUsuńdeu agoa na boca irei fazer para o cafe da manha
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!!! mniam !!!
OdpowiedzUsuńKokosowe smaki to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuń