Wiecie, z czego zrobić najlepsze leczo? Wydawało by się, że
z kabaczka, otóż nie. Najlepsze leczo robi się z zielonych ogórków. Przepis
mojemu szwagrowi Andrzejowi podała jego kuzynka mieszkająca na Węgrzech.
Sekret dobrze przyrządzonego leczo polega na tym, że nie
dodajemy ani kropli wody. Zapisałam dokładnie krok po kroku jak to robi Andrzej
i podaję dalej ;-)
Składniki:
2 długie
ogórki
3 cebule
4 pomidory
3 zmiażdżone
ząbki czosnku
3 papryki
różnokolorowe, po jednej z każdego koloru, czyli czerwona, żółta i zielona
30 dag
pokrojonej kiełbasy
1 kostka
rosołowa
Sos sojowy
Sól
Odrobinę papryki
w proszku
½ łyżeczki
majeranku
2 liście
laurowe
4 kulki
ziela angielskiego
Olej.
Sposób wykonania:
W garnku dusimy pokrojoną cebulę na oleju, gdy cebula będzie
w miarę miękka, dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i dalej dusimy.
Gdy w garnku zrobi się w sucho dodajemy mokre warzywa:
Pokrojone pomidory i obrane i pokrojone w kostkę ogórki. Doprawiamy przyprawami: dodajemy kostkę
rosołową, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i sos sojowy.
Wszystko dusimy do momentu aż warzywa będą w miarę miękkie.
Gdy warzywa będą się podduszały, na patelni podsmażyć pokrojoną
kiełbasę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem a następnie wrzucić do gorących warzyw i
wszystko jeszcze chwilę poddusić.
Podawać gorące.
Smacznego :-)
dzięki za przepis...apetycznie wygląda i bardzo łatwe do zrobienia
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
tak to prawda, w wykonaniu nie jest trudne i przede wszystkim jest pyszne :-)
UsuńPyszne ,mam ochotę zrobić,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńTakie leczo to muszę zrobić!!! Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPolecam Beatko, naprawdę jest pyszne :-)
UsuńA ja dzisiaj chciałam robić leczo na obiad! :) Mam jeszcze zapasy przywiezione z Węgier, które trzeba wykorzystać :D Ale nigdy nie dodawałam ogórków, warto spróbować! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa też się zdziwiłam jak spróbowałam i potem dowiedziałam się, że jest z ogórków. Tak pysznego leczo jeszcze nie jadłam :-)
UsuńJak łatwe i pyszne to i ja sobie podpinam przepis :))
OdpowiedzUsuńPolecam Elu, naprawdę przepis jest świetny :-)
UsuńGrażynko,skoro twierdzisz,że z ogórkiem jest dobre,to muszę spróbować.Jeszcze takiego nie jadłem.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKrysiu, to leczo jest najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam i w życiu by mi nie przyszło do głowy, że to jest z ogórków. :-)
UsuńGrazynko ,takiego leczo jeszcze nie robilam,ale ogorki dodawalam juz do jakiegos sosu warzywnego tyw ,,na winie,, wiem ze smakuja super,pomysl na to napatoczyl mi sie jak ostatnio mialam praktyke w domu dla niepelnosprawnych,a tam gotuje kucharz rodem z francji wiec tu nasunal mi sie pomysl :)))
OdpowiedzUsuńps.nowa szata podoba mi sie ...taka slodka jest:) Pozdrawiam:)
Polecam Ewuniu to leczo, szwagier jest mistrzem kuchni. Mi w życiu by nie przyszło do głowy że to leczo jest z ogórków :-)
UsuńZaskoczyłaś mnie Grażynko, nie słyszałam o takim przepisie. Tylko żeby teraz natrafić na jakiś dobry długi ogórek, bo niektóre to aż strach jeśc...
OdpowiedzUsuńMarzenko, naprawdę jest przepyszne. Andrzej jest mistrzem kuchni i to ja wielu rzeczy się od niego uczę :-)
OdpowiedzUsuńJak u Ciebie się ładnie zrobiło, pozytywna zmiana na blogu! A leczo - bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ivka ;-) Jeszcze mam w planach coś jeszcze ale na razie rozglądam się :-)
Usuńkocham leczo we wszelkich formach ale nie robiłam ze świezymi ogórami
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam leczo z cukini a tu ogórek :) Wypróbowałam i róznie pyszne co tradycyjne. Polecam dodać większej ilości przypraw: Przyprawa meksykańska, pomidory z czosnkiem i bazylią. Używam tych z NPS-MIX, są bardzo dobrej jakości i nadają ciekawy smak i aromat potrawom. Można je zakupić na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuję teraz według tego przepisu i muszę przyznać że jest naprawdę bardzo smaczny, co rusz podchodzę do garka i próbuję.
OdpowiedzUsuńA papryka w proszku niedodana :(
OdpowiedzUsuń