Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z
owocami więc postanowiłam zrobić ciasto z brzoskwiniami. Ciasto wyszło
delikatne i puszyste, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam :-)
Składniki:
320 maki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
120 g jogurtu naturalnego
150 g masła lub margaryny
180 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Brzoskwinie z puszki
Sposób
wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i
schłodzić.
Jajka utrzeć razem z cukrem i cukrem
waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, przesianą mąkę, rozpuszczony tłuszcz
i proszek do pieczenia.
Średnią blachę wysmarować tłuszczem i
posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto przełożyć do blachy.
Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na
cieście.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Można posypać cukrem pudrem
Można posypać cukrem pudrem
Smacznego :-)
pysznie:D
OdpowiedzUsuńJakieś 3 lata temu zrobiłam takie ciasto na jogurcie i było pyszne, puszyste, nawet mnie smakowało. I wyobraź sobie, że od tamtego czasu zepsułyśmy z Martikiem chyba ze 3 placki i za każdym razem jest zakalec.
OdpowiedzUsuńI dlatego się zraziłam. Więc Martik prosi o dostawę kurierem ;-)
Bardzo lubię ciasta jogurtowe, choć niekoniecznie z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńO tej porze roku lubię jeść ciasta z brzoskwiniami sto razy bardziej niż w okresie letnim. Jeszcze tyle brzoskwinek poukładałaś! Mniam mniam
OdpowiedzUsuńDodaje się do obsewowanych i do listy blogów na moim blogu :) U mnie dopiero początki ale i tak zapraszam :)agaslodziak.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMam podobnie jak moja poprzedniczka...jak mi coś raz lub drugi nie wyjdzie, strasznie się zniechęcam. Twój wypiek Grażynko wygląda na puszysty i smaczny..:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ucierane ciasta z dodatkiem jogurtu - wspomnienie letnich chwil w ogrodzie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNo i już wiem co będę jadł na deser w sobotę.pozdrawiam Krzysztof
OdpowiedzUsuń