Już dawno nie jedliśmy żadnych klusek więc postanowiłam
zrobić szare kluski. Bardzo lubimy je ze skwarkami, cebulką i białym serem.
Przepis nie jest trudny, kluski są przepyszne. Polecam :-)
Składniki na 4
porcje:
2 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
3 cebule
300 g słoniny
300 g białego sera
Sól, pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i
odcedzić z wody przez gazę lub na sitku.
Do startych ziemniaków dodać obie mąki , jajko i zagnieść
jednolite ciasto.
Słoninę pokroić w kostkę i smażyć do momentu aż wytopi się
tłuszcz i powstaną przyrumienione skwarki. Usmażone skwarki przełożyć do oddzielnego
naczynia a na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć do
momentu aż cebulka się zeszkli. Po usmażeniu odcedzić tłuszcz i dodać cebulkę
do skwarek.
W garnku zagotować wodę, dodać ½ łyżki soli.
Ciasto odrywać łyżką i wrzucać na gotującą wodę. Kluski gotować ok 5
minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzić.
Na gorące kluski wyłożyć cebulkę ze skwarkami i posypać
białym serem.
Smacznego :-)
takiego dania nigdy nie jadłam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te kluchy, to smak mojego dzieciństwa....
OdpowiedzUsuńLubię a wręcz uwielbiam tylko bez sera. A skwarka tak, dużo skwarka :)
OdpowiedzUsuńJa też to pamiętam z dzieciństwa u Babci Broni. I właśnie z kwaśnym białym serem!
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, jak te które pamiętam z dzieciństwa, robiła je moja Babcia :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, jak te, które robiła moja Babcia :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno tych klusek nie robiłam, a z twarogiem i cebulką są cudowne!
OdpowiedzUsuńZ tym się zgadzam,kluski są pyszne.
OdpowiedzUsuń