.

.

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Szare kluski ze skwarkami i białym serem



Już dawno nie jedliśmy żadnych klusek więc postanowiłam zrobić szare kluski. Bardzo lubimy je ze skwarkami, cebulką i białym serem. Przepis nie jest trudny, kluski są przepyszne. Polecam :-)



Składniki na 4 porcje:
2 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
3 cebule
300 g słoniny
300 g białego sera
Sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcedzić z wody przez gazę lub na sitku.
Do startych ziemniaków dodać obie mąki , jajko i zagnieść jednolite ciasto.

Słoninę pokroić w kostkę i smażyć do momentu aż wytopi się tłuszcz i powstaną przyrumienione skwarki. Usmażone skwarki przełożyć do oddzielnego naczynia a na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć do momentu aż cebulka się zeszkli. Po usmażeniu odcedzić tłuszcz i dodać cebulkę do skwarek.

W garnku zagotować wodę, dodać  ½ łyżki soli.  Ciasto odrywać łyżką i wrzucać na gotującą wodę. Kluski gotować ok 5 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzić.
Na gorące kluski wyłożyć cebulkę ze skwarkami i posypać białym serem.
Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. takiego dania nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te kluchy, to smak mojego dzieciństwa....

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię a wręcz uwielbiam tylko bez sera. A skwarka tak, dużo skwarka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też to pamiętam z dzieciństwa u Babci Broni. I właśnie z kwaśnym białym serem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pięknie, jak te które pamiętam z dzieciństwa, robiła je moja Babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie, jak te, które robiła moja Babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już dawno tych klusek nie robiłam, a z twarogiem i cebulką są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tym się zgadzam,kluski są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)