.

.

piątek, 14 marca 2014

Ciastka z jabłkami



Już dawno miałam zrobić ciasteczka według przepisu Komarki, lecz zawsze brakowało mi wszystkich składników do ich upieczenia. Gdybym wiedziała, że wyjdą takie pyszne, postałabym się o wszystkie składniki i upiekła o wiele wcześniej. Polecam szczególnie osobom na diecie, bo cukru w ciastkach jest bardzo mało a i na wierzchu można zrezygnować z posypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce.

Składniki na ciasto krucho drożdżowe:

350 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
1/2 łyżki cukru
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka suszonych drożdży
szczypta soli,

Dodatkowo:
50 g jabłek
1 – łyżeczki cynamonu
cukier puder

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.

Następnego dnia obrać jabłka pokroić, na ćwiartki i posypać cynamonem.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór.

Gotowe ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)



4 komentarze:

  1. muszę je upiec, wyglądają smakowicie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj...dawno nie robiłam, chyba mnie Grażynko zmotywowałaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, to to jest ciasto dla mnie! Pamiętam, że Mama często robiła właśnie krucho - drożdżowe i ja też próbowałam, pracuje się z nim lepiej jak z drożdżowym

    OdpowiedzUsuń
  4. te ciacha są świetne:) dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)