Ponieważ przed świętami nie miałam czasu na opublikowanie czegokolwiek,
dopiero teraz postaram się nadrobić zaległości. Dzisiaj podam przepis na
wspaniałego mazurka o smaku wiśniowym. Przepis znalazłam tutaj ( podwoiłam ilość
składników na dużą blachę).
Składniki na dużą blachę ciasta:
350 g mąki
krupczatki
100 g cukru
pudru
2 łyżki gęstej
śmietany 18 %
200 g zimnego
masła lub margaryny
2 żółtka.
Składniki na masę wiśniową:
250 g serka
mascarpone
2/3 szklanki
frużeliny wiśniowej bez wiśni
2 łyżki cukru
pudru
Na wierzch do przybrania:
Wiśnie z
frużeliny
16 – 20 małych
pokruszonych bezików
Sposób wykonania ciasta:
Masło lub
margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i
zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto
zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone
ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić
odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta.
Przed
wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem.
Całość wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C
Przygotować masę do mazurka:
Serek mascarpone
utrzeć z frużeliną i cukrem pudem na gładką jednolitą masę a następnie całość
wyłożyć na wystudzonym spodzie.
Wierzch mazurka
przybrać wiśniami z frużeliny i pokruszonymi wiśniami.
Ciasto można
przechowywać w lodówce przez 5 dni.
Smacznego :-)
Grażynko wygląda tak ładnie a taki złożony ma tytuł. :) Pozdrawiam poświątecznie :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam w tym roku Mazurka. Na Twój skusiłabym się bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńWypasiony mazurek :) Rewelacyjny !!! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na mazurka!