.

.

środa, 23 kwietnia 2014

Mazurek wiśniowy z kremowym mascarpone, frużeliną wiśniową i bezami



Ponieważ przed świętami nie miałam czasu na opublikowanie czegokolwiek, dopiero teraz postaram się nadrobić zaległości. Dzisiaj podam przepis na wspaniałego mazurka o smaku wiśniowym. Przepis znalazłam tutaj ( podwoiłam ilość składników na dużą blachę).


Składniki na dużą blachę ciasta:
350 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
200 g zimnego masła lub margaryny
2 żółtka.

Składniki na masę wiśniową:
250 g serka mascarpone
2/3 szklanki frużeliny wiśniowej bez wiśni
2 łyżki cukru pudru

Na wierzch do przybrania:
Wiśnie z frużeliny
16 – 20 małych pokruszonych bezików


Sposób wykonania ciasta:
Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C

Przygotować masę do mazurka:
Serek mascarpone utrzeć z frużeliną i cukrem pudem na gładką jednolitą masę a następnie całość wyłożyć na wystudzonym spodzie.

Wierzch mazurka przybrać wiśniami z frużeliny i pokruszonymi wiśniami.
Ciasto można przechowywać w lodówce przez 5 dni.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Grażynko wygląda tak ładnie a taki złożony ma tytuł. :) Pozdrawiam poświątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam w tym roku Mazurka. Na Twój skusiłabym się bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypasiony mazurek :) Rewelacyjny !!! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! *.*
    Świetny pomysł na mazurka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)