Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z innymi owocami niż
jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę
tych mrożonek.
W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam
przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz
zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki.
Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym
przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki i dałam też sodę oczyszczoną.
Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na
wierzchu. Polecam :-)
Przepis na dużą
tortownicę ciasta:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 jajek
szczypta soli
250 g masła lub margaryny
150 g cukru
½ opakowania cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka
300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki)
Składniki na
kruszonkę:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki cukru
½ opakowania cukru waniliowego
Sposób wykonania
ciasta:
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem
waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym
jajku, cały czas miksując.
Dodać mleko i zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie połączyć z
resztą wymieszanych składników.
Sposób wykonania
kruszonki:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, a następnie rozkruszyć
w palcach
Dno dużej tortownicy wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do
tortownicy, wyrównać. Na cieście położyć owoce. Jeżeli są mrożone, nie ma
potrzeby ich wcześniej rozmrażać.
Na owoce wysypać kruszonkę.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45
minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy
ciasto się upiekło.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)