Kolejny przepis
z tego samego źródła. Tym razem będzie
to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia
i naprawdę jest pyszny. Polecam :-)
Składniki na kruche ciasto:
385g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub
18%
200g schłodzonego masła lub
margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki olejku waniliowego.
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść
jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie
wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości
dużej blachy.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć.
Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Składniki na sos czekoladowy ciemny:
200 g mlecznej czekolady
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Sposób wykonania:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki na sos czekoladowy jasny:
100g białej czekolady
40ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony
ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z
jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami.
Przed podaniem schłodzić.
Smacznego :-)
Wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuń