.

.

czwartek, 14 maja 2015

Ucierane ciasto z chałwą - najlepsze



Absolutnie fantastyczne! Najlepsze! Tak pysznego ciasta ucieranego już dawno nie jadłam. Jeżeli ktoś lubi chałwę, to polecam to wspaniałe ciasto. Przepis znalazłam w gazetce kulinarnej „Najlepsze ciasta”.


Składniki na dużą keksówkę:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
180 g masła lub margaryny
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g chałwy


Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrami, masłem i pokruszoną chałwą na puszystą masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. będę musiała w takim razie koniecznie wypróbować, bo chałwę uwielbiam, pozdrawiam Cię serdecznie Grażynko :-**

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam chałwę, więc Twoje ciasto także uwielbiam :) wspaniały pomysł Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zrobiłam je i mogę napisać z czystym sumieniem.Ciasto jest przepyszne.Smakowało wszystkim.Dziękuję Grażynko za cudowny przepis.Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na inne równie smaczne przepisy.Jola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)