Tym razem postanowiłam upiec ciasteczka z syropem klonowym.
Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na
każdą okazję” z moimi małymi modyfikacjami. Wspaniałe kruche ciasteczka, mające
jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek:
3 szklanki
mąki pszennej
1 kostka
masła lub margaryny
2 żółtka
½ opakowania
cukry waniliowego
½ szklanki syropu
klonowego
½ szklanki
cukru
¼ łyżeczki
soli.
Sposób wykonania:
Cukry utrzeć z masłem lub margaryną na puszystą masę, dodać
żółtka, i syrop klonowy. Do utartej masy dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placki o grubości 5 mm a
następnie foremkami wykrawać ciasteczka.
Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na
wyłożonej papierem blaszce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut
w temperaturze 180 stopni C. do momentu aż się zarumienią. Po upieczeniu
wystudzić.
Smacznego :-)
Wyglądają bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńBędę musiał spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.jacobtastes.wordpress.com
Klasyka w kanadyjskim wydaniu ;-)
OdpowiedzUsuńRobie jutro. Mam syrop prosto z Vancouver :)
OdpowiedzUsuń