Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Bardzo dziękuję za
pamięć i życzenia świąteczne.
Dzisiaj chcę zaprezentować przepis na wspaniały sernik piernikowy. Przepis pochodzi z książki „Przepisy
mistrza Pawła Małeckiego – Cukiernia Lidla”.
Książkę tę dostałam od przyjaciółki Sylwii, która wiedząc,
że prowadzę bloga kulinarnego specjalnie dla mnie uzbierała punkty i zrobiła mi
wspaniały prezent. Dziękuję Sylwio :-)
A wracając do wypieku, sernik jest tak wspaniały, że
rozpływa się w ustach. Delikatne puszyste ciasto na spodzie a na wierzchu starte
kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym
wydaniu.
Przepis na dużą blachę ciasta.
Składniki na kruche
ciasto czekoladowe:
200 g mąki
pszennej
15 g kakao
75 g cukru
5 g
przyprawy do piernika
1 opakowanie
( 16 g ) cukru waniliowego
150 g
margaryny
1 żółtko
Sposób wykonania:
Mąkę i kakao przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść
ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 – 50 minut.
Składniki na spód
piernikowy:
125 g mąki
pszennej tortowej
20 g mąki
ziemniaczanej
10 g proszku
do pieczenia
40 g cukru
trzcinowego
2 opakowania
cukru waniliowego
4 jajka
180 g
margaryny
140 g
czekolady deserowej
100 g miodu
15 g
przyprawy do piernika.
Sposób wykonania:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy
miód, margarynę i przyprawę do piekarnika.
Wszystko dokładnie mieszamy nie doprowadzając do wrzenia, do momentu,
kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie ze sobą połączą.
Temperatura podgrzewania tych składników nie powinna być wyższa niż 50 – 60 stopni
C. Roztopione składniki studzimy do
temperatury 30 -35 stopni C.
Całe jajka ubijamy z cukrem waniliowym i trzcinowym na
puszystą masę.
Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać przez
sito. Przesiane mąki dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać a następnie dodać wystudzoną masę czekoladową i wszystko wymieszać.
Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do
pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika,
sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Składniki na masę
serową:
1 kg sera
trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka)
250 g cukru
( w przepisie było 150 g, dla mnie masa była mało słodka)
50 g
miękkiej margaryny
2 opakowania
cukru waniliowego
2 budynie po
20 g w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (bez cukru)
200 g
śmietanki 30 %
4 jajka
Sposób wykonania:
Cukry utrzeć
z margaryną na puszystą masę, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym
jajku. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ser i śmietankę. Wszystko
dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku.
Na upieczony
i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na
tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto.
Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po
upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach
piekarnika, żeby ciasto nie opadło.
Po
wystudzeniu, sernika można posypać cukrem pudrem
Smacznego
:-)
Bardzo smakowity sernik:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki!!! Ale z piernikiem jeszcze nie robiłam, bardzo apetyczna propozycja, Grażynko :) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń