.

.

piątek, 15 czerwca 2012

Ciasto bananowe

Banany, należą do moich ulubionych owoców i gdy tylko mam okazję to staram się mieć je zawsze w zapasie.

Dzisiaj podam przepis na ciasto bananowe, jednio z najprostszych ciast. Prościej już nie można. Wszystkie składniki mieszamy łyżką.
 Dosyć wilgotne i zwarte o wyczuwalnym smaku bananów. Przepis wzięłam z TEJ strony.  Polecam ;-)


Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 110 g cukru
  • 70 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
 Banany rozdrobnić widelcem i dodać do nich przesianą mąkę, sodę, cukier, sól, aromat oraz wystudzony tłuszcz.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170 stopni C ok. 50 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyjąc i wystudzić.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Anonimowy28/8/12

    Czuje ze z własnych chęci bym tego nie zrobiła ale zjeść może i bym zjadła ;D XD ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy31/8/12

    Bardzo łatwe i smaczne ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23/10/12

    Dodałam jeszcze trochę czekolady w proszku (polecam Cadbury) i starłam 4 kostki czekolady mlecznej, za to cukru tylko połowa zalecanej porcji:) - wyszło pycha, goście zachwyceni...ach zrobiłam dużą blachę z podwójnej porcji! Przepis tak trafiony i prosty, że już trafił do mojego skarbczyka słodkości. Dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie spróbowałam tego ciasta i jest przepyszne. Dodałam 4 czekoladki z niedokończonej bombonierki i ślicznie są zatopione w cieście

    OdpowiedzUsuń
  5. um mais delicioso que o outro com certeza farei tuas receitas comtoda certeza

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)