.

.

wtorek, 17 grudnia 2013

Brownie w wersji light



Już dawno przymierzałam się do zrobienia tego ciasta, jednak ilość cukru i tłuszczu zniechęcały mnie do jego upieczenia. Przeglądając strony internetowe natrafiłam na stronie na brownie w wersji light. Wspaniałe, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, dokładnie takie jakie lubię. Muszę je koniecznie jeszcze raz upiec :-)



Składniki na średnią tortownicę ( 24 cm):
200 g mąki
100 g brązowego cukru,
60 g zwykłego cukru
4 łyżki ciemnego kakao,
100 g  gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g masła lub margaryny
4 jajka,
szczypta soli,
120 g jogurtu
2 jabłka,
100g cukru pudru do posypania.
100 g orzechów włoskich


Sposób wykonania:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki.

Brązowy cukier podpiec na patelni do momentu aż zrobi się jeszcze ciemniejszy. Dodać do niego jabłka i orzechy. Wszystko jeszcze podgrzewać ok. 2 minuty mieszając od czasu do czasu a następnie odstawić do wystygnięcia.

W drugim garnuszku na małym ogniu rozpuścić czekoladę razem z masłem i wystudzić.
Jajka ubić z 60 g zwykłego cukru na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól.

W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam brownie ;) Ale znając przepis zawsze biorę nieduży kawałek w obawie o swoją linię ;) Twojego pewnie zjadłabym o wiele więcej! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to nigdy nie jadłam takiego ciasta i już zapewne nie skosztuję ;-) Ale Martik się ciągle odchudza z kości na ości, więc ją tu przyślę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)