Po prostu pycha, brak słów. Najsmaczniejsze piersi z
kurczaka jakie dotychczas robiłam. Początkowo miałam obawy, czy takie
zestawienie będzie najlepsze, czy nie przedobrzę, ale warto było
zaryzykować.
Po upieczeniu tak nam smakował ten kurczak, że nie mogliśmy
się od niego oderwać.
Następnym razem jak będę piekła w takim zestawieniu piersi
z kurczaka, podwoję ilość składników, bo tym razem jedyną wadą było to, że
pachniało strasznie malizną ;-)
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 łyżka suszonej bazylii
2 kostki rosołowe
3 łyżki ketchupu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oleju
4 suszone śliwki
Folia do pieczenia
Sposób wykonania:
Olej rozetrzeć z kostkami rosołowymi i ketchupem, dodać
koncentrat pomidorowy i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby nie było
grudek.
Piersi z kurczaka umieścić z woreczku foliowym a następnie
wysmarować rozpuszczonymi i zmieszanymi
przyprawami, dodać śliwki pokrojone w paski.
Przygotowane piersi z kurczaka wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec 1 godzinę 35 minut jeżeli mamy kurczaka mrożonego, natomiast
1 godzinę 20 minut gdy mamy świeże piersi.
Po wyznaczonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik i pozostawić
jeszcze pieczeń na około 15 – 20 minut.
Smacznego :-)
Matko moje ulubione mięsko jeszcze z owocami...jaka uczta. Kto nie lubi ten nie wie co traci. :)
OdpowiedzUsuńPo prostu pycha, brak słów.
OdpowiedzUsuńwyśmienite mięsko!!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie jak dla mnie,koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCzasem nic nie smakuje tak dobrze jak cyc z kurczaka! Twój ma świetny zestaw składników, musiał byź rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńGrażynko.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
OdpowiedzUsuń