.

.

wtorek, 20 stycznia 2015

Babka ucierana z chałwą



Chałwa to moja słabość. Kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami. Pamiętam jak mama kupiła na Święta Bożego Narodzenia chałwę w puszce i włożyła ją do lodówki. Kilka razy dziennie zaglądałam do lodówki, żeby chociaż na chwilę popatrzeć na tą puszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą wiecznością.
W jednej z gazetek kulinarnych „Najlepsze ciasta” znalazłam przepis na ucierane ciasto z dodatkiem chałwy, postanowiłam je upiec. Ciasto wyszło przepyszne. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnych smakiem chałwy. Polecam :-)
Do wypieku potrzebne będą dwie małe keksówki lub jedna duża.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
½ opakowania cukru waniliowego
4 jajka
180 g masła lub margaryny
100 g chałwy waniliowej


Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i chałwą. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
Keksówki wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułka tartą.
Ciasto przełożyć do foremek i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. też jestem wielbicielką chałwy :) uwielbiam ją po prostu!
    muszę upiec to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, też przepadam za chałwą, ma w sobie coś takiego, że nie potrafię się jej oprzeć :)
    Pyszne musiało być to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)