.

.

poniedziałek, 27 maja 2013

Sernik z dwukolorowym kruchym ciastem

Ostatnio strasznie namieszałam w ustawieniach postów i zastanawiałam się dlaczego nikt się nie wpisuje. Dopiero po kilku dniach zauważyłam jakieś dziwne ustawienia. Jeżeli nie mogliście się wpisać pod postem, to przepraszam za utrudnienia.

Kupiłam nową książkę „ Serniki, szarlotki, makowce” z biblioteki poradnika domowego , więc postanowiłam upiec z niej sernik. Prawie godzinę siedziałam nad przepisami i nie wiedziałam co wybrać. Postanowiłam upiec sernik z dwukolorowym kruchym ciastem. Sernik wyszedł przepyszny. Ciasto niesamowicie kruche a sam sernik niezwykle delikatny. Polecam :-)
Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta.


Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo do smarowania formy:
tłuszcz
3 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania kruchego ciasta:
Z podanych składników ( bez dodatku kakao) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia się składników. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę.

Składniki na masę serową:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (dałam gotowy )
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
16 g ( całe opakowanie) cukru waniliowego
4 żółtka
7 białek
150 g rodzynek
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania masy serowej:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, pod koniec nie przerywając ucierać dodać stopniowo miękkie masło lub margarynę.
Gdy wszystkie składniki już się dokładnie połączą, dodać partiami ser, cały czas miksując, kaszę i mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą serową.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na natłuszczoną blachę zetrzeć na tarce jasną część schłodzonego ciasta na tarce.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i podpiec jasne ciasto około 12 minut.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone ciasto ciemne.
Całość wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika potrzymać jeszcze sernik przy otwartych drzwiczkach aby nie opadł.
Po wyjęciu wystudzić.
Smacznego :-)

niedziela, 26 maja 2013

Naleśniki z serem i jagodami

Postanowiliśmy zrobić obiad na słodko. Ponieważ kupiłam ser wybór padł na naleśniki z serem i jagodami. Ponieważ specjalistą od smażenia naleśników jest mój mąż, to on zajął się ich przygotowywaniem. Ja natomiast zajęłam się serowym nadzieniem. Z podanego przepisu wyszło 6 dużych naleśników.




Składniki na ciasto naleśnikowe

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

2 jajka

szczypta soli

3 łyżki oleju

½ szklanki wody






Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.

Patelnię natłuścić. Ja zawsze wysmaruję ją pędzelkiem umoczonym w oleju, bo wtedy mam pewność, że tego oleju nie będzie za dużo.

Natłuszczoną patelnię dokładnie rozgrzać a następnie nakładać małą ilość ciasta i szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni.

Smażymy z obu stron z złoty kolor.



Składniki na farsz serowo jagodowy:

½ kg białego sera

200 g jagód ( miałam mrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić)

4 łyżki cukru pudru

¾ szklanki śmietany



Sposób wykonania:

Jagody rozgnieść łyżką, dodać pokruszony ser , cukier puder i śmietanę i wszystko zblendować.




Rozsmarowywać gotowy farsz na naleśnikach a następnie zrolować.
Można wierzch polać ulubionym sokiem.
Smacznego :-)

sobota, 25 maja 2013

Zapiekany omlet ze szparagami

Ponieważ teraz jest sezon na szparagi postanowiłam je wykorzystać do omletu. Przepis znalazłam u Asi na blogu. Wprawdzie zmieniłam trochę ilość składników ale i tak wyszedł tak dobry, że na pewno do niego jeszcze wrócę. Przepis na 3 porcje.



Składniki:
6 szparagów białych lub zielonych
5 jajek
3 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
2 łyżki startego żółtego sera ( dałam ser gouda)
6 cienkich plastrów boczku
1 łyżka suszonego majeranku
4 listki świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Jeżeli szparagi posiadają łyka należy je z wierzchu odciąć a następnie pokroić na części o wielkości około 3 cm. Szparagi ułożyć na sitku i zanurzyć wraz z sitkiem na 2 minuty a następnie wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie.
Dno naczynia żaroodpornego lub średniej blachy wysmarować masłem lub olejem i wyłożyć plastrami boczku.

Jajka roztrzepać razem ze śmietaną, dodać zioła i przyprawy. Całość zmieszać ze szparagami. Masę jajeczną przełożyć do żaroodpornego naczynia i rozprowadzić równomiernie na rozłożonym boczku.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 17 minut w temperaturze 170 stopni C.
Smacznego :-)

czwartek, 23 maja 2013

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami

Musiałam wykorzystać jogurt który mi pozostał więc postanowiłam upiec kolejne ciasto z owocami. Polecam :-)
Przepis wzięłam z miesięcznika „Gotuj krok po kroku” Z podanego przepisu wychodzi jedna średniej wielkości blacha.


Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
315 g cukru
16 g cukru waniliowego
300 ml jogurtu
200 ml oleju
puszka brzoskwiń lub inne owoce.


Sposób wykonania.
Całe jajka utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie napełnić ciastem.
Na wierzch ułożyć pokrojone owoce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

poniedziałek, 13 maja 2013

Ucierany placek z owocami

Ciąg dalszy moich wypieków z owocami. Tym razem przepis na wspaniały, delikatny ucierany placek z owocami. Polecam, jest tak miękki i puszysty, że nie można się od niego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato".


Składniki na jedną blachę o wymiarach 36x24:
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 op. ( 16 g) cukru waniliowego
ok. 600 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam maliny, truskawki i porzeczki)
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić wraz c cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać do ubitej piany, stopniowo dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy, wyrównać, ułożyć na wierzchu świeże lub mrożone owoce ( nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania)
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

niedziela, 12 maja 2013

Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką

Ciąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku.
Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony, dodałam dodatkowo kruszonkę.
Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką na wierzchu, polecam :-)


Składniki na dużą blachę ciasta:
500g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suszonych
1 szklanka mleka
100 g masła lub margaryny
150 g cukru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
szczypta soli
400 – 500 g mrożonych owoców ( dałam czarną porzeczkę)

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy świeże drożdże, to należy je wcześniej rozkruszyć a następnie wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru a następnie odstawić na 10 – 15 minut do momentu aż drożdże ruszą.
Jeżeli natomiast mamy drożdże suszone, czynność tą pomijamy.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę rozpuścić a następnie wystudzić. Do utartej masy jajecznej dodać przesianą mąkę, roztopiony i schłodzony tłuszcz, szczyptę soli i na końcu rozpuszczone w mleku drożdże.
Całość dokładnie wyrobić a następnie pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około 1, 5 – 2 godzin.
W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotować kruszonkę.



Składniki na kruszonkę:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
16 g cukru waniliowego
pół kostki roztopionego masła


Sposób wykonania kruszonki:
Masło rozpuścić i połączyć z pozostałymi składnikami.

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, lub wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut.
Na cieście ułożyć owoce ( nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania) całość posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)

niedziela, 5 maja 2013

Sernik gotowany

Najdelikatniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Wspaniała puszysta konsystencja, po prostu rozpływa się w ustach. Zamiast kruchego pieczonego ciasta można dodać herbatniki lub biszkopty. Z podanego przepisu wychodzi duża tortownica o średnicy 26 cm. Przepis wzięłam z tej strony.

Składniki na 3 kruche spody:
400 g mąki pszennej
2 duże żółtka lub 3 małe
150 g cukru pudru
150 g zimnego masła lub margaryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób wykonania kruchych spodów:
Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni.
Po upieczeniu podobnie upiec pozostałe spody.


Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
4 duże jajka lub 5 małych (białka i żółtka oddzielnie)
200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
300 g cukru
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1/3 szklanki mleka
ekstrakt waniliowy


Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo ser dalej ucierając.
W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy.
Masę serową włożyć do garnka i podgrzewając na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Należy prawie cały czas mieszać, aby masa serowa się nie przypaliła.
Budyń rozrobić z mlekiem i dodać do gotującego sera, pogotować jeszcze chwilę cały czas mieszając.
Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy spód i wylać na niego połowę gorącej masy serowej a następnie przykryć drugim kruchym krążkiem, wylać na niego drugą część ciasta i całość przykryć ostatnim ciastem.
Po wystygnięciu sernik włożyć na 12 godzin do lodówki, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)