.

.

wtorek, 28 kwietnia 2015

Botwinka



Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie, ale co tam, postanowiłam ugotować botwinkę.


Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru:
4 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
kawałek zielonego pora
pęczek botwinki z małymi buraczkami
5 dużych buraków
sól pieprz do smaku
2 kostki rosołowe
3 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
½ łyżeczka majeranku
3 łyżeczki octu winnego
½ łyżki cukru
5 – 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
1- 3 łyżki mąki
1 ćwiartka kurczaka


Sposób wykonania:
Warzywa (oprócz dużych buraków i ziemniaków ) obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, dodać pokrojone warzywa, mięso i przyprawy ( bez octu). Całość dusić pod przykryciem 1 godzinę i 10 minut.

W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę.

12- 15 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać pokrojone ziemniaki i na końcu buraki.

Mąkę rozrobić z wodą i dodać do wrzątku. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty, dodać ocet. Można dodać jeszcze śmietanę, ja jednak jej nie dodaję, ze względu na nietolerancję laktozy.
Podawać gorącą.
Smacznego :-)

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką



Jak zwykle o tej porze, zaczynam pozbywać się mrożonych owoców, żeby zrobić miejsce na nowe, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami. Przepis znalazłam na tej stronie. Miała rację Asia, że jest pyszne. Nie za słodkie i ta chrupiąca kokosowa kruszonka, pycha! Propozycja dla tych, którzy nie lubią proszku do pieczenia.


Przepis na blachę o wymiarach 20X30 cm
Składniki na ciasto kruche:
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
50g cukru
½ opakowania cukru waniliowego
150g masła lub margaryny
1 jajko.

Składniki na budyń kokosowy:
1 i ½ szklanki mleka krowiego
400 ml mleka kokosowego
2 budynie o smaku kokosowym, śmietankowym lub waniliowym
4 łyżki cukru (jeżeli budyń nie jest słodzony)


Składniki na kruszonkę kokosową:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
100g wiórków kokosowych
125g schłodzonego masła lub margaryny.

Dodatkowo:
500 – 600g czereśni ( dałam mrożone, po wcześniejszym rozmrożeniu)
cukier puder do posypania wierzchu.


Sposób wykonania ciasta:
Do miski wsypać obie mąki, cukry, dodać pokrojone masło lub margarynę. Wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach do otrzymania kruszonki. Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto.

Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wielkości blachy, przełożyć na blachę, zdjąć delikatnie wierzchni papier.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C na kolor jasnozłoty.

Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić.

Sposób wykonania budyniu:
Zagotować 1 szklankę mleka krowiego z mlekiem kokosowym i czterema łyżkami cukru. Proszek budyniowy rozpuścić w ½ szklance schłodzonego mleka i całość dodać do gotującego się mleka. Gdy budyń zgęstnieje, odstawić z ognia, przykryć przykrywką, żeby się nie utworzył kożuch na wierzchu.

Sposób wykonania kruszonki:
Obie mąki, cukier, masło i  50g wiórków kokosowych rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę, pod koniec dodać pozostałą ilość wiórków.

Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć wydrylowane i przepołowione czereśnie przecięciem do góry. Na czereśnie wyłożyć równomiernie budyń i całość posypać kruszonką.

Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 stopni C.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, ja tą czynność pominęłam.
Smacznego :-)



czwartek, 23 kwietnia 2015

Bułeczki kokosowe



Dzisiaj dzień leniuchowania, więc czas opublikować kolejny wpis. Co powiecie o pysznych kokosowych bułeczkach? Są tak pyszne, że nie zdążyłam ich sfotografować przekrojonych, bo wyparowały ;-)  
Przepis wypatrzyłam w jednej z gazet.


Składniki na 10 bułeczek:
460g mąki pszennej
½ opakowania cukru waniliowego
70 g cukru
120 ml mleka kokosowego
50 ml mleka krowiego
70 ml ciepłej wody
30g wiórków kokosowych
½ łyżeczki soli
50 g masła lub margaryny
7g suchych drożdży

Dodatkowo:
Odrobina rozpuszczonego masła
Brązowy cukier do posypania.


Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto a następnie odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 części.
Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie zawinąć do środka jak ślimaczka.

Uformowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem i pozostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika wysmarować je rozpuszczonym tłuszczem i posypać brązowym cukrem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

wtorek, 21 kwietnia 2015

Mazurek czekoladowy 'dzień i noc'



Kolejny przepis z tego samego źródła.  Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-)


Składniki na kruche ciasto:

385g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
200g schłodzonego masła lub margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki olejku waniliowego.

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć.
Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Składniki na sos czekoladowy ciemny:
200 g mlecznej czekolady
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Sposób wykonania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki na sos czekoladowy jasny:
100g białej czekolady
40ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Sposób wykonania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami.

Przed podaniem schłodzić.
Smacznego :-)

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Mazurek kokosowy z malinami



Drugi z zaległych świątecznych przepisów. Tym razem na mazurka kokosowego.  Przepis pochodzi z tej strony.  Ja zrobiłam z podwójnej ilości na dużą blachę. Polecam :-)


Składniki na kruche ciasto:

385g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
200g schłodzonego masła lub margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki olejku waniliowego.

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć.
Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Składniki na krem śmietankowy:

250 ml śmietany kremówki 30 – 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Dodatkowo:

½ słoiczka konfitury z malin
pralinki Rafaello
1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób wykonania kremu śmietankowego:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie zmiksować.

Wystudzone ciasto posmarować konfiturą z malin, na to wyłożyć krem śmietankowy, całość posypać wiórkami kokosowymi i udekorować Rafaello.
 Gotowego mazurka można przechowywać przez trzy dni w lodówce.
Smacznego :-)

niedziela, 19 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowo – kawowy



Muszę koniecznie nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy. Święta już dawno minęły a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami. 

Dzisiaj zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami. Polecam :-) Przepis na dużą blachę.




Składniki na dużą blachę ciasta:
350 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
200 g zimnego masła lub margaryny
2 żółtka.

Składniki na masę kajmakowo kawową:
1 puszka masy kajmakowej 450 g
1 czekolada gorzka
100 g miękkiego masła
3 łyżki kawy
200 g solonych pistacji
Kilka bez do przystrojenia mazurka


Sposób wykonania ciasta:
Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C

Sposób wykonania masy kajmakowej:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 3 – 4 łyżkach wrzącej wody. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem, dodać wystudzoną czekoladę i kawę, wszystko dokładnie zmiksować.

Masę kajmakową przełożyć na wystudzone ciasto, rozłożyć równomiernie pistacje. Gdy masa zgęstnieje wierzch przystroić bezami, można je też polać sosem czekoladowym.
Smacznego :-)