Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są
bardzo drogie, ale co tam, postanowiłam ugotować botwinkę.
Składniki na 4 -6 porcji
w zależności od ilości wywaru:
4 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
kawałek zielonego pora
pęczek botwinki z małymi buraczkami
5 dużych buraków
sól pieprz do smaku
2 kostki rosołowe
3 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
½ łyżeczka majeranku
3 łyżeczki octu winnego
½ łyżki cukru
5 – 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
1- 3 łyżki mąki
1 ćwiartka kurczaka
Sposób wykonania:
Warzywa (oprócz dużych buraków i ziemniaków ) obrać i
pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, dodać
pokrojone warzywa, mięso i przyprawy ( bez octu). Całość dusić pod przykryciem
1 godzinę i 10 minut.
W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy
będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę.
12- 15 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać
pokrojone ziemniaki i na końcu buraki.
Mąkę rozrobić z wodą i dodać do wrzątku. Całość pogotować
jeszcze 2-3 minuty, dodać ocet. Można dodać jeszcze śmietanę, ja jednak jej nie
dodaję, ze względu na nietolerancję laktozy.
Podawać gorącą.
Smacznego :-)