W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych na blogach
kulinarnych, trafiłam tutaj na ciekawy przepis
na krucho – drożdżowe rogaliki. Postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się,
wyszły przepyszne. Polecam :-)
Przepis na 24 rogaliki:
250 g mąki
pszennej
¼ szklanki
ciepłego mleka
½ kostki
masła
12 g suchych
drożdży
1 jajko
2 łyżki
cukru pudru
1 łyżeczkę
cukru
1 łyżeczka
olejku waniliowego
Dodatkowo:
Marmolada,
dżem lub czekolada jako nadzienie
Cukier puder
do posypania rogalików po upieczeniu.
Sposób wykonania:
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego drożdże, 1 łyżeczkę
cukru, wymieszać i pozostawić na 15 minut
do wyrośnięcia.
W międzyczasie mąkę wymieszać z miękkim masłem.
W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem pudrem,
dodać mąkę zmieszaną z masłem, wyrośnięte drożdże i olejek waniliowy.
Całość
dokładnie wyrobić, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło i będzie odchodzić
od ręki.
Wyrobione
ciasto przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Po dwóch godzinach ciasto podzielić na 3 części. Z każdej
uformować kulkę a następnie rozwałkować ją na okrąg, podsypując mąką.
Rozwałkowane ciasto podzielić na 8 równych trójkątów. W
najszerszej części trójkątów układać po łyżce nadzienia: konfitur, dżemu, itp.
Każdy trójkąt
zawinąć w rulonik zaczynając od szerszej części. Z rulonika uformować rogalik.
Gotowe
rogaliki przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po
wystudzeniu rogaliki posypać cukrem.
Smacznego :-)