Przeglądając przepisy z moich
karteczek znalazłam przepis na babeczki. Skorzystałam jednak tylko
z niektórych składników a resztę postanowiłam dodać sama. Bałam
się, że nic z tego nie będzie, ale się pomyliłam bo wyszły
niesamowicie miękkie i aromatyczne. Mogę kolejny przepis dodać do
udanych i na pewno do niego jeszcze wrócę.
Z przepisu wychodzi ok 14 babeczek.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki otrąb pszennych
trochę mniej niż ½ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 czubata łyżeczka przyprawy do
piernika
1 czubata łyżeczka proszku do
pieczenia
125g masła lub margaryny
2 łyżki chipsów czekoladowych
½ szklanki mleka
2 jajka
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą
masę, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym całym
jajku.
Wszystkie składniki suche czyli mąkę,
proszek do pieczenia, otręby, kakao, przyprawę do piernika i
proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i dodać do utartego masła.
Nie przerywając mieszania dodać mleko a na końcu czekoladowe chipsy.
Napełniać foremki do muffinek do 2/3
wysokości.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)