Ostatnio mam szczęście
do pieczenia tortów, dlatego dzisiaj jeden z zaległych przepisów na tort
malinowy.
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.
Sposób
wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania
dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i
delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę wysmarować masłem
lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i
boki.
Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić
Składniki na
poncz:
2 szklanki wody mineralnej nie
gazowanej
2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
2 czubate łyżki cukru
Sposób
wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Składniki na
krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
5 łyżek cukru pudru
300 g malin wcześniej rozmrożonych
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 śmietanę śnieżkę w proszku
Maliny do przybrania tortu
2-3 opakowania podłużnych biszkoptów.
Sposób
wykonania kremu:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Maliny rozgnieść za
pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze,
nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki.
Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i
położyć część ubitego kremu.
Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć.
Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami.
Boki tortu posmarować kremem i wyłożyć biszkoptami. Całość obwiązać ozdobną
wstążką.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)