Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach, to polecam to
ciasto. Nie tylko wygląd ale i smak. Pyszny deser dla zwolenników bananów i
kremu budyniowego. Polecam :-)
Początkowo, wydawało mi się dość trudne do wykonania, ale
naprawdę warto było się trochę pomęczyć dla efektu końcowego. Jedyną trudnością
według mnie jest to, że wykonanie jest rozłożone w czasie i dla
lepszego efekty należy je zrobić dzień przed
podaniem.
Przepis pochodzi z
tej strony.
Składniki na roladę
biszkoptową:
6 łyżek mąki pszennej
6 jajek
6 łyżek cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku. (dałam z czerwonej
porzeczki.
Dodatkowo należy przygotować czystą lnianą ściereczkę do
zawinięcia rolady.
Sposób wykonania
rolady biszkoptowej
Białka ubić na
sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo po łyżce cukru. Gdy
piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas
miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitą
masą.
Dużą blachę o wymiarach 30x44 wyłożyć papierem do pieczenia,
ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 -15 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy
biszkopt się upiekł.
Przed upieczeniem się ciasta czystą lnianą ściereczkę
rozłożyć i posypać lekko cukrem pudrem. Gorący biszkopt zaraz po upieczeniu
przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i cały
biszkopt zawinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótkiego boku (tak, aby rolada
była krótka i gruba). Tak zawinięte ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle
zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm.
Składniki na krem
budyniowy:
1 litr mleka
2 budynie ( każdy po 40g bez cukru) o smaku waniliowym lub
śmietankowym
7 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
6 średnich bananów.
Sposób wykonania
kremu budyniowego:
Z 1 litra mleka odlać połowę i zagotować z cukrami. Drugą
połowę mleka rozrobić dokładnie z dwoma budyniami i mąką, tak, aby nie było
grudek.
Rozrobioną masę budyniową wlać do gotującego się mleka, cały
czas energicznie mieszając do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty.
Gorący budyń przykryć żeby nie było grudek i pozostawić do
wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksować z masłem lub margaryną.
Składniki na warstwę
śmietanową:
400ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 gorzka czekolada
Śmietanę ubić na
sztywno z cukrem pudrem.
Przygotować tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Pokrojone
plastry rolady ułożyć bardzo ściśle na dnie i po bokach tortownicy. Na dno
wyłożyć połowę masy budyniowej, na niej ułożyć obrane banany ściśle obok
siebie, na nie wyłożyć pozostałą ilość masy budyniowej.
Na masę budyniową równomiernie wyłożyć ubitą kremówkę.
Wierzch udekorować startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej dzień przed podaniem.
Smacznego :-)