.

.

sobota, 30 czerwca 2012

Kurczak pieczony na ruszcie w piekarniku

Upiekłam go po raz drugi i dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia.. Poprzednim razem po prostu nie zdążyłam.. Wspaniały zapach, który kusił .. spowodował że po wyjęciu z piekarnika  kurczak natychmiast wyparował ;-)

Tym razem dla pewności zrobiłam zdjęcia przed i po upieczeniu. Niesamowicie aromatyczny z chrupiącą skórką. PYCHA :-) 

Kurczaka zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej. 


Składniki:
·         6 ćwiartek kurczaka
·         3 łyżki musztardy francuskiej
·         1,5 łyżki soli
·         2 łyżki majeranku
·         3 listki laurowe
·         Pieprz mielony (do smaku)
·         1 łyżeczka czosnku granulowanego
·         5 –6  łyżek oleju

Sposób wykonania:
Ćwiartki muszą być rozmrożone. Najlepiej gdyby były świeże.
Każdą część umyć pod zimną wodą a następnie poukładać obok siebie w reklamówce lub dużej torbie foliowej tak aby się nie przykrywały nawzajem. 

Każdą ćwiartkę wysmarować musztardą, posypać solą ( jeżeli wolicie bardziej słone należy zwiększyć ilość soli), majerankiem, czosnkiem, pieprzem i ułożyć na to listki laurowe.
Reklamówkę wraz z przyprawionym kurczakami zawiązać na supełek i najlepiej położyć na talerz. Całość wstawić do lodówki na 24 godziny.
Gdy ćwiartki już nam się „na leżakują” w lodówce, wyjąć z folii i poukładać na ruszcie  ( pod spodem musi być pojemnik, żeby tłuszcz miał gdzie skapywać), tak aby nie nachodziły na siebie.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę 20 minut, co pół godziny lekko spryskując kurczaki olejem ( ja polewam łyżką do sosów )w temperaturze 180 stopni C ( bez termoobiegu, bo za bardzo się skóra wysuszy).

Upieczone wyjąć, podawać na gorąco.


Smacznego :-)

środa, 27 czerwca 2012

Czekoladowy sernik bez sera

Cóż może być lepszego od sernika bez sera?
Do tej pory wydawało mi się że ten który robiłam dotąd był wręcz idealny .. do czasu, gdy nie upiekłam czekoladowego sernika bez sera. 
Najbardziej delikatne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam a w dodatku o smaku czekoladowym. Dla mnie wręcz idealne, zresztą to nie tylko moje zdanie ;-)
Wzorowałam się tak jak poprzednio na przepisie z tej Strony




Składniki:

  •  5 jajek
  •  1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  •  2 budynie śmietankowe (40 g)
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g)
  • 3  paczki herbatników petit
  • 10 dag masła



Sposób wykonania :Roztopić masło, połączyć z herbatnikami i łyżką kakao ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę )  
Tortownicę  średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce.
.
Żółtka utrzeć z  cukrem pudrem,   dodać jogurty ,  budynie  , olej, cukier waniliowy,  3 czubate łyżki kakao i wszystko zmiksować.
Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru

Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać ostudzony sernik
Smacznego :-)
Uczestniczę w akcjach:


poniedziałek, 25 czerwca 2012

Ciasto ze śliwkami i migdałami

Porządków w  zapasach ciąg dalszy. Trzeba zjeść owoce z zeszłego roku i zrobić miejsce na nowe.
Tym razem wzięłam się za śliwki. W jednym z numerów gazety „Pyszne ciasta domowe „ znalazłam przepis na przepyszne ciasto z owocami i migdałami. Jeszcze tak delikatnego ciasta z owocami nie jadłam. Zresztą i inni domownicy również to zauważyli bo już na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-)


Składniki:
  • 175 g mąki pszennej
  • ½ kg śliwek ( dałam mrożone )
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 75 zmielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
  • Tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo do dekoracji
Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru


Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku. 

Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, i połączyć z utartą masą.  Wszystko dokładnie wymieszać ( ja zmiksowałam mikserem kilka minut)

Przygotować śliwki: Jeżeli są świeże to należy je przekroić wzdłuż i wyciągnąć pestki.
W przypadku gdy śliwki są mrożone to na pewno pestki są wcześniej usunięte więc nie ma potrzeby ich nawet rozmrażać wcześniej.

Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem ( Dobrze jest rozpuścić odrobinę masła lub margaryny i wysmarować tortownicę pędzelkiem) a następnie posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki przecięciem do góry i posypać całość płatkami migdałowymi.

Całość wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 18o stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu ciasta patyczek będzie suchy to można go wyjąć z piekarnika.

Upieczone ciasto wystudzić a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

niedziela, 24 czerwca 2012

Babka ucierana w polewie kakaowej

Upiekłam ją z okazji  dnia taty. Ponieważ dostałam się na dwudniowe szkolenie sobotnio – niedzielne, nie miałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego.
Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej.  Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej.



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 łyżki suszonych żurawin
Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 6 łyżek  cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
Dodatkowo do smarowania foremki
  • Tłuszcz (masło lub margaryna)
  • 2 łyżki bułki tartej.

Sposób wykonania:
Żurawinę namoczyć  1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby była w temperaturze pokojowej a następnie utrzeć z ½ szklanki cukru na gładką masę.
Pod koniec ucierania dodać po stopniowo po jednym żółtku i również dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej masy.
W oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę.
Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem ( ja rozpuszczam odrobinę i smaruję pędzelkiem)  i podsypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. Jeżeli po nakłuciu babki patyczek będzie suchy to znaczy że można ją wyjąć z piekarnika.

Przygotować polewę:
Rozpuścić masło lub margarynę na małym ogniu, dodać cukier puder, kakao, i wodę. Chwilę jeszcze pomieszać i gorącą polewą polać babkę.
Smacznego :-)

piątek, 22 czerwca 2012

Pierogi na słodko - przepis teściowej

Na blogu małe przemeblowanie, trzeba wykorzystać zdobytą wiedzę :-)
Dzisiaj chciałam podać przepis na pierogi mojej teściowej, najlepsze jakie jadłam, nie mogę się nigdy od nich oderwać.



Składniki na ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 280 ml gorącej wody

Składniki na nadzienie:
  • 1 kg twarogu
  • 7 łyżek cukru
  • 3 jajka
Dodatkowo do gotowania:
  • 2 – 3 łyżki oleju
odrobina soli
Oraz:
  • 125 ml kwaśniej śmietany 10 – 18 %
  • 1 – 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Z mąki, gorącej wody i jajek zagnieść ciasto, podzielić na 4  części i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka.
Przygotować farsz:
Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Nakładać gotowe nadzienie na wykrojone kółka z ciasta, złożyć na pół i skleić dobrze brzegi aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.

Zagotować wodę. Dodać do niej 2 – 3 łyżki oleju ( żeby pierogi po wyjęciu się ze sobą nie sklejały) i sól do smaku.
Wrzucać pierogi na gotującą wodę i od chwili wypłynięcia gotować ok. 5 minut.
Po tym czasie wyjąć i polać śmietaną wymieszaną z cukrem.
Smacznego :-)

wtorek, 19 czerwca 2012

Murzynek z nutą piernikową

Upały nie odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika.
Dzisiaj przepis na murzynka z nutą piernikową. Wspaniałe czekoladowe ciasto, delikatne i lekko wilgotne. Wzięłam go z  TEJ strony.Naprawdę polecam  :-)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 – 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek powideł  lub dżemu śliwkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek kakao



Sposób wykonania:
Cukier wymieszać z kakao, dodać mleko, masło i zagotować.  Gotować około 2 minut stale mieszając, a następnie wystudzić.

Mąkę przesiać, połączyć z cynamonem,  przyprawą do piernika i sodą a następnie dodać do wystudzonej masy, wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec mieszania ciasta dodać dżem i wszystko wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku.

Ubite jajka dodać do ciasta i  delikatnie wymieszać łyżką.

Przygotować formę z kominem: wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek będzie suchy to należy wyjąc ciasto z piekarnika.

Smacznego :-)
Uczestniczę w akcji:

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Placki ziemniaczane z surowych i gotowanych ziemniaków

Kupiliśmy okazyjnie większą ilość ziemniaków, więc zabrałam się za pieczenie placków ziemniaczanych.
Ponieważ z dnia poprzedniego zostały mi gotowane ziemniaki, zrobiłam placki z surowych i gotowanych ziemniaków. Wyszły przepyszne (choć zdjęcie skopałam zupełnie) :-)


Podaję przepis na większą ilość, ale można ją zmniejszyć.

Przepis na 30 – 40 placków ( w zależności od grubości placka)

Składniki:
  • 2 kg ziemniaków surowych
  • 1 kg ziemniaków gotowanych i przepuszczonych przez praskę ( ja przetarłam przez sitko)
  • 2 jajka
  • 3 – 4  łyżki mąki pszennej
  • sól, majeranek, pieprz.
  • Olej do smażenia.

Sposób wykonania:
2 kg surowych ziemniaków obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą miksera.
1 kg ziemniaków ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sito)

Do surowych ziemniaków dodać przetarte gotowane, jajka, 2-3 łyżki mąki pszennej oraz przyprawy według uznania.

Wszystko dokładnie wymieszać.
Smażyć na oleju na patelni z obu stron na kolor złoty.
Podawać jeszcze gorące z dodatkiem śmietany, maślanki lub ketchupu
Smacznego :-)

niedziela, 17 czerwca 2012

Rurki z kremem

Już dawno ich nie piekłam, chyba ostatnio ponad rok temu. Są przepyszne i wymagają dużej uwagi podczas pieczenia. Ja na chwilę zostawiłam piekarnik ( tak mi się wydawało) i  jak wróciłam to jedną blachę rurek trzeba było wyrzucić do kosza tak się mocno przypiekły. 

Podam  przepis na ok. 80 rurek . Zrobiłam rurki z większych i mniejszych foremek.   
Wzięłam kiedyś przepis z TEJ strony. 



Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 150 g  kwaśnej śmietany
  • 250 g masła lub margaryny
  • Szczypta soli
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% - 36 %
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki w proszku ( jeżeli śmietana będzie zbyt rzadka)
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo kilka łyżek cukru do obtaczania rurek

A oto foremki do rurek, jak ktoś nie wie jak wyglądają. Nawet nie dawno były do kupienia w sklepach sieci Biedronka.


Sposób wykonania:
Z mąki, śmietany, margaryny i szczypty soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce u mnie leżało sobie całą dobę.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części,  każdą rozwałkować podsypując mąką na cienkie placki o grubości 1 – 2 mm.
Rozwałkowane ciasto podzielić nożem na paski o  szerokości 1,5 – 2 cm a następnie nawinąć na wysmarowane tłuszczem foremki zaczynając od boku o mniejszej średnicy a kończąc na szerszym.
Gdy ciasto będzie nawinięte na foremki,  każdą obtoczyć w cukrze dociskając lekko.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rurki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C, piec 12 – 15 minut, do momentu aż się lekko zarumienią.
Przygotować krem:
Do śmietany dodać 2 -3 łyżki cukru pudru i ubić na sztywno ( czasami gdy śmietana jest za rzadka dodaję jeszcze pod koniec ubijania śnieżkę w proszku ).

Za pomocą szprycy nabić wystudzone rurki z kremem.
Smacznego :-)

sobota, 16 czerwca 2012

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem


Dzisiaj wybieramy się na wieczorne kibicowanie do córki, więc postanowiłam zrobić ciasto  w naszych ojczystych barwach.
Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać.
Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-)


  • Składniki na ciasto:
    450 g mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła lub margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany 
    Dodatkowo:
    • 0,5 kg mrożonych porzeczek (dałam po 250 białych i 250 g czerwonych,  nie ma potrzeby rozmrażać)
    • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
    • 4 łyżki cukru
    • 750 ml mleka
    • Cukier puder do posypania
    • Tłuszcz do smarowania blachy
    • Łyżka bułki tartej



    Sposób wykonania:
    Mąkę połączyć z jednym jajkiem, 2 żółtkami, cukrem pudrem, margaryną , 2 łyżkami śmietany i zagnieść ciasto.
    Gotowe podzielić na dwie równe części i owinąć w folię. Jedną część wstawić na minimum 2 godziny do zamrażalnika, a drugą na tyle samo czasu do lodówki.
    Wysmarować dużą blachę tłuszczem i wysypać bułką. Wyjąć jedną część z lodówki (tą która się schładzała w górnej części lodówki) i rozwałkować, wyłożyć  przygotowaną blachę.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gdy spód będzie się piekł, przygotować budyń: Ugotować 2 budynie z ilością 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru.
    Gdy spód będzie gotowy, położyć na nim porzeczki a następnie wylać na nie gorący jeszcze budyń i delikatnie rozprowadzić łyżką.
    Wyjąć drugą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na  rozprowadzony budyń.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

piątek, 15 czerwca 2012

Ciasto bananowe

Banany, należą do moich ulubionych owoców i gdy tylko mam okazję to staram się mieć je zawsze w zapasie.

Dzisiaj podam przepis na ciasto bananowe, jednio z najprostszych ciast. Prościej już nie można. Wszystkie składniki mieszamy łyżką.
 Dosyć wilgotne i zwarte o wyczuwalnym smaku bananów. Przepis wzięłam z TEJ strony.  Polecam ;-)


Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 110 g cukru
  • 70 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
 Banany rozdrobnić widelcem i dodać do nich przesianą mąkę, sodę, cukier, sól, aromat oraz wystudzony tłuszcz.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170 stopni C ok. 50 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyjąc i wystudzić.
Smacznego :-)

czwartek, 14 czerwca 2012

Kokosanki kakaowe

Gdy nie wiem co zrobić z białkami, często sięgam po kokosanki. Często je modyfikuję, żeby nam się nie znudziły.
Dzisiaj kokosanki o smaku kakaowym.
Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, ale uwierzcie mi na słowo, że są przepyszne. :-)




Składniki na dwie duże blachy ciasteczek:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła roztopionego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Sposób wykonania
Białka ubić na sztywną masę razem z cukrem.   Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać .

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Łyżką nakładać masę kokosową formując  małe krążki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. 15- 20 minut.

Smacznego :)

środa, 13 czerwca 2012

Victoria sponge cake

Zostało mi trochę bitej śmietany z moich kulinarnych poczynań i naprawdę nie wiedziałam co z nią zrobić. W pierwszej wersji miałam upiec ciastka, ale przypomniałam sobie, że kiedyś na blogu dorotus76 widziałam coś w sam raz na ząb, więc zapisałam przepis i ochoczo zabrałam się do pracy.
Przepis nie jest pracochłonny.

Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu "niebo w gębie "


Składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g miękkiego masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 120 g cukru

Dodatkowo do przybrania 
  • 200 - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36%
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
  • 30 dag owoców, mogą być świeże lub mrożone. (U mnie mrożona czerwona porzeczka, którą godzinę wcześniej wyjęłam z lodówki)

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać. Gdy masa będzie już gotowa, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na to wlać gotowe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy należy ciasto wyjąć z piekarnika.
W czasie, gdy ciasto będzie stygło ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.

Po wystygnięciu ciasto przekroić wzdłuż na pół.  Jedną część posmarować ubitą śmietaną i na tym ułożyć owoce,
Całość przykryć drugą połową a następnie wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
  Smacznego :-)

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Biszkopt niezawodny


Niezawodny i od ponad 25 lat ten sam przepis na biszkopt. Zawsze się udawał i był pierwszą rzeczą w moim życiu jaką kiedykolwiek upiekłam. 

Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H Lipińskiej i A Woźniakowskiego. Właśnie tej książce zawdzięczam nazwę mojego bloga.
 Chyba nigdy nie przekonam się do innego przepisu na biszkopt do tortu, wydaje mi się, że jest po prostu najlepszy i niezastąpiony.



Składniki :
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.

  • Sposób wykonania:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
    Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 

    Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
    Wyjąć, wystudzić.

niedziela, 10 czerwca 2012

Młoda kapusta z koperkiem i pomidorami


Dzisiaj cały czas spędziliśmy na działce u rodziców,  niby tylko trochę siedziałam na słońcu, to znaczy nie zupełnie siedziałam, bo  robiłam zdjęcia, ale  dopiero teraz czuję że nie był to dobry pomysł, bo wyglądam jak przypieczony rak.
Wzięliśmy ze sobą ugotowaną młodą kapustkę, która szybko zniknęła.  Właśnie dzisiaj podam na nią przepis. Ja swoją często zagęszczam, czasami też dodaję pomidory. Ktoś może powiedzieć, że to dziwne, niesmaczne, lecz każda kuchnia jest inna i każdy ma swoje przyzwyczajenia.




Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • Pęczek świeżego koperku
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • Dodatkowo do smaku sól, pieprz, majeranek , 2 listki laurowe
  • Tym razem dałam też puszkę krojonych pomidorów
  • 1 – 2 łyżki do zagęszczenia

  • Sposób wykonania.
    Główki kapusty umyć i odkroić wierzchnie liście a następnie poszatkować. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę, dodać pokrojoną kapustę i przyprawy.
    Pokroić kiełbasę w kostkę i  dodać gdy kapusta już trochę opadnie. Pokroić także drobno koperek i dodać.
    Całość gotować od 30  do 60 minut, w zależności od tego jak bardzo młoda jest kapustka.
    Pod koniec gotowania dodałam krojone pomidory z puszki, a następnie   rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody przed końcem gotowania w celu zagęszczenia kapustki.
    Podawać na gorąco.
    Smacznego :-)
    A teraz kilka zdjęć z dzisiejszego pobytu:



sobota, 9 czerwca 2012

Najłatwiejsze ciasto biszkoptowe z truskawkami

Wspaniałe, pachnące truskawkami i rozchodzi się  w  iście ekspresowym tempie, ciasto z truskawkami. Delikatne w smaku, nie przesuszone, jak w przypadku biszkoptów. Dla mnie idealne.
Uwielbiam truskawki, mogłabym jej jeść całym rokiem.  W sezonie zawsze muszę je mieć w domu, żeby móc sięgnąć po ten wspaniały owoc.
Przepis znalazłam TUTAJ


Składniki:

·        1,5 szklanki mąki pszennej
·        4 jajka
·        1 szklanka cukru
·        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·        3 łyżki oleju
·        2 łyżki wody
·        1 łyżka octu  ( u mnie Oce jabłkowy)
·        1 szklanka odszypułkowanych i umytych  truskawek

Sposób wykonania:
Całe jajka ubić z cukrem ok.  5 – 10 minut, następnie dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych a na końcu mąkę i proszek.  Wszystko dokładnie zmiksować.
Przygotować formę  ( u mnie  z kominem) , wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką.
Wlać ciasto do przygotowanej formy a następnie poukładać na nim truskawki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja. Gdy jest suchy, ciasto można wyjąc.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Smacznego :-)

piątek, 8 czerwca 2012

Bezy kakaowe

Ponieważ zostało mi ubite białko z cukrem z poprzednich ciastek, zdecydowałam się upiec dodatkowo bezy.  Dodałam do tego jeszcze kakao. Wyszły mi  jeszcze dwie duże blachy.


Składniki:
  • 3 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Łyżką, lub szprycą nakładać masę na papier, zostawiając odległość.  Wielkość ciastek jest dowolna. Ja zrobiłam trochę większe bo miałam mało czasu, żeby się nimi bawić.
Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50 minut w temperaturze 140 stopni C.
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-)

czwartek, 7 czerwca 2012

Ciasteczka praskie

Witam serdecznie po przerwie. :-) Dzisiaj podam przepis na najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Niesamowicie wciągające i uzależniające.  Polecam, naprawdę są pyszne :-)

 Znalazłam ten przepis w jednym ze starych numerów gazety z modą „BURDA”. Ponieważ chciałam  uszyć sobie kilka kreacji, wyciągnęłam z pudła w piwnicy gazety z modą z lat 70 i 80.  Kiedyś byłam namiętną ciułaczką takich gazet no i właśnie w niektórych z nich znalazłam przepisy, które zaczęłam wypróbowywać.
Z podanego przepisu wyszły mi 3 duże blachy ciasteczek. Na zdjęciu jest wersja próbna i niestety nie najlepszej jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi.
A oto przepis na ciasteczka praskie.

Składniki na ciasto:
  • 380 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
  • Kilka kropel olejku waniliowego.
  • Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 200 g cukru pudru
Dodatkowo bakalie: rodzynki, żurawina i inne.
1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze by było , żeby były obrane).

Sposób wykonania:
Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do  pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto.  Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. 

Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 2 – 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 2 – 3  milimetrów.  Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami ciastka.  

Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę,  udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami.  ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy).
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone powinny mieć złotawy kolor.
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-)