.

.

poniedziałek, 29 października 2012

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego

Coś w sam raz na obiad w jesienny dzień.. Zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa. Jest naprawdę pyszna. Polecam :-)

Z podanego przepisu wychodzi cała blacha zapiekanki.


Składniki:
2 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa zmielonego 1 raz
1 puszka pomidorów krojonych
1 koncentrat pomidorowy
250 ml kwaśnej śmietany 10% - 18 %
1 papryka
olej
2 cebule drobno pokrojone
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, suszony koperek.

Sposób wykonania:
Mięso zmielić, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ok 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec smażenia dodać pomidory krojone i wszystko poddusić jeszcze ok 5 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.

Blachę wysamrować olejem, ułożyć na dnie ściśle obok siebie plasterki ziemniaków, jedną warstwę.
Ziemniaki skropić olejem posolić i posypać przyprawami: majerankiem, koperkiem, pieprzem

Na przyprawioną pierwszą warswę ziemniaków nałożyć mięso mielone  i przykryć drugą warstwą ziemniaków.
Drugą warstwę przyprawić tak samo jak pierwszą czyli skropić olejem, posolić i dodać przyprawy.
Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.

Przygotować sos pomidorowy:
Do śmietany dodać 2 łyzki koncentratu pomidorowego, sól do samku, odrobinę ostrej papryki i majeranku.
Gdy mninie godzina pieczenia zapiekanki, należy ją wyjąć z piekarnika, polać całość sosem pomidorowym i wstawić jeszcze całość na 20 minut do pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka jest gotowa do spożycia :-)

Smacznego :-)

czwartek, 25 października 2012

Grissini

Jadłam kiedyś gotowe grissini i tak mi zasmakowały, że postanowiłam je sama upiec.
Przepis znalazłam na tej stronie. . Z podanego przepisu wychodzą 4 blachy wspaniałych chlebowych paluchów.. Są tak uzależniające, że nie można się od nich oderwać.


Składniki:
350g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
200 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki kminku
1 czubata łyżeczka granulowanego czosnku

Dodatkowo:
2 łyżki oliwy do smarowania paluszków.

Sposób wykonania:
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dzielić na niewielkie części z których należy wałkować paluszki podsypując mąką. Paluszki muszą być dość cienkie, należy pamiętać, że ciasto urośnie podczas pieczenia.
Długość paluszków powinna być trochę krótsza nić długość blachy.

Gotowe wałeczki układać w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować paluszki olejem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 200 stopni C.
Gdy się lekko przyrumienią wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Smacznego :-)

środa, 24 października 2012

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ostatnio mam fazę czekolady..  Prawie wszystkie wypieki są u mnie czekoladowe i  teraz  skubnęłam przepis z tej strony.
Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku  orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba.
Przepis jest na dużą kesówkę.


Składniki na ciasto:
7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich )
100 g mielonych orzechów laskowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g  gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach
4 jajka
1 łyżeczka kakao
100 g cukru
100 g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej
szczypta soli

Sposób wykonania:
Białka ubić ze szczyptą soli  na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku.
Rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę dodać do ubitej masy, całość dokładnie wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę startą na tarce o małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników.

Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika.
Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową.

Składniki na polewę:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao,
1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania polewy:
Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać wystudzoną babkę.
Smacznego :-)

wtorek, 23 października 2012

Strucla z marmoladą z róży

Chyba najlepszą reklamą tego wypieku będzie to, że strucle zniknęły w ciągu kilku godzin.. Tak puszystego, pachnącego ciasta ze wspaniała kruszonką już dawno nie jadłam..
Z podanego przepisu wychodzą dwie duże strucle. Przepis wzięłam z tej strony


Składniki  na strucle:
750 g mąki pszennej
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
2 jajka
100 g miękkiego masła lub margaryny
3 łyżeczki suchych drożdży ( 12 g) lub 24 g drożdży świeżych.

Dodatkowo:
Ok. 300 g marmolady z róży
3 łyżki mleka do smarowania.

Sposób wykonania:
Gdy mamy drożdże świeże, to należy z odrobiny cukru, mąki i mleka zrobić zaczyn, natomiast, gdy mamy drożdże suche należy je wymieszać z mąką i dodać pozostałe składniki.
Wyrobić dokładnie miękkie, elastyczne ciasto .

 Ciasto pozostawić w misce w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,  podzielić na dwie części i podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok. 4 mm długości trochę mniejszej niż 35 cm

Każdy placek posmarować marmoladą i zawinąć w roladę.

Zwinięte strucle położyć obok siebie na wyłożonej blaszce o wymiarach 28 cm x 35 cm papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż strucle zetkną się ze sobą.

W czasie gdy strucle będą rosły na blaszce zrobić kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
100 g masła lub margaryny
20 łyżek mąki
8 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)

Sposób wykonania kruszonki:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozkruszyć w palcach.

Wyrośnięte strucle naciąć nożem wzdłuż prawie do samego końca i odstawić do czasu aż się rozłożą na boki.
Przed wstawieniem do piekarnika strucle posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :-)

poniedziałek, 22 października 2012

Babka gotowana w polewie czekoladowej

Pożyczyłam od rodziców foremkę do gotowania babki i od razu wzięłam się za jej zrobienie. Przepis wzięłam z tej strony. Wspaniała, wilgotna, aromatyczna babka z dodatkiem polewy czekoladowej, to jest dokładnie tego czego mi było trzeba :-)


Składniki na babkę:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
8 g cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
250 g masła lub margaryny
1  - 2 łyżki rodzynek


Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.

Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i rodzynki i wszystko dokładnie zmiksować.

Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką.
Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości garnka.  
Babkę gotować na małym ogniu  1 godzinę 20 minut.
Po ugotowaniu potrzymać babkę w zamknięciu jeszcze 10 minut a następnie wyjąć i wystudzić.

Przygotować polewę

Składniki na polewę:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao,
1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania polewy:
 Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać wystudzoną babkę.
Smacznego :-)

niedziela, 21 października 2012

Kokosowe magdalenki

Kupiłam sobie ostatnio silikonową foremkę do magdalenek i od razu wzięłam się za ich pieczenie.
Przepis wzięłam z tej strony. Ciasteczka są przepyszne, niesamowicie delikatne z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. Polecam :-)

Składniki na ok 40 magdalenek:
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny
3 duże jajka lub 4 mniejsze
8 g cukru waniliowego
1/3 szklanki wiórków kokosowych


Sposób wykonania:
Całe jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym ok 5 minut, pod koniec miksowania dodać rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę i wymieszać.
Do wymieszanej masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksować, pod koniec dodać wiórki kokosowe.

Gotowe ciasto nakładać do muszelek, tak aby wgłębienie nie było do końca pełne.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na lekko złoty kolor.
Po upieczeniu wyjąć ciastka z foremek i wystudzić.
Smacznego :-)

piątek, 19 października 2012

Muffiny bananowe

Kupiłam banany i o mały włos byłabym o nich zapomniała, żeby ich nie zmarnować wzięłam  się za muffimy.
Z podanego przepisu wychodzi 12 14 muffin. Są naprawdę pyszne, polecam. :-)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 dojrzałe banany rozgniecione na miazgę

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu połączyć wszystkie składniki suche czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, oba cukry i wymieszać wszystko łyżką, do połączenia się składników.
W drugim naczyniu połączyć składniki mokre czyli: jajka, olej, rozgniecione banany i wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Wymieszane składniki suche połaczyć ze składnikami płynnymi i wszystko wymieszać do połaczenia się składników.

Foremki do muffinek u mnie silikonowe napełniać do 2/3 wysokości foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wyjąć z silikonowych foremek, wystudzić.
Smacznego :-)

wtorek, 16 października 2012

Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem

Miałam ochotę na coś czekoladowego.. Wybrałam u Doroty ekstremalnie czekoladowe ciasto. Z taką ilością czekolady i kakao nie piekłam jeszcze nigdy. Ciasto wydaje się być pracochłonne, lecz tak nie jest. Jedynym utrudnieniem może być tylko upieczenie dwóch części ciasta, każdej osobno.
tak jak myślałam ciasto wyszło wspaniałe.. Puszyste, z delikatnym kremem i baardzo czekoladowe.. Dokładnie takie jakie lubię :-) Do przepisu uzyłam tortownicy o średnicy 23 cm.

Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki lub kefiru
2 duże jajka lub 3 mniejsze
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 szklanka świeżo zaparzonej rozpuszczalnej kawy ( dałam 3 łyżeczki kawy)

Sposób wykonania:
Do jednego naczynia mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą.
W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, olej, maślankę lub kefir, olejek waniliowy i krótko zmiksować do połączenia się składników. Wymieszane składniki suche połączyć z mokrymi i
całość krótko zmiksować, nie przerywając miksowania wlewać stopniowo gorącą kawę.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 stopni w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika.

Składniki na krem czekoladowy:

230 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
5 łyżek wody
2 duże jajka
1 łyżka rumu lub wódki
1 łyżka cukru
1 szklanka śmietany kremówki 30% - 36 %
szczypta soli

Sposób wykonania kremu:
Do garnuszka połamać czekoladę, dodać kakao, kawę i wodę, rum, podgrzewać mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości, połączyć delikatnie stopniowo rozpuszczoną czekoladę z utartymi żółtkami .
W oddzielnym naczyniu ubić białka wraz ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z czekoladową masą.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać.

Gotowy krem wstawić na ok 1 godzinę do lodówki aby stężał.
Jedną część wystudzonego ciasta posmarować kremem i przykryć drugą połową.

Składniki na polewę czekoladową.
140 g mlecznej czekolady
110 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
160g  śmietany kremówki.

Sposób wykonania polewy czekoladowej:
W garnuszku kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać połamane czekolady i kawę. całość jeszcze pogotować na małym ogniu cały czas mieszając ( ok 2 - 3 minut)

Polać polewą ciasto i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego :-)

poniedziałek, 15 października 2012

Prosty pszenny chleb

Miał to być chleb serowy.. Gdy już wszystkie składniki przygotowałam, zajrzałam do lodówki po ser i okazało się, że wyparował.. No cóż.. musiałam zmienić część składników..
Z podanego przepisu wychodzi jeden średniej wielkości bochenek
Ja piekłam w małej keksówce. Bazowałam na przepisie z tej strony ( dotyczy tylko podstawowych składników)

Składniki:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
300 g wody
1 płaska łyżeczka drożdży
1 łyżeczka prażonej cebulki
1 /2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
2 listki drobno pokrojonej świeżej bazylii.

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania.

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wyrobić  i pozostawić na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i  pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z  łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 - 25 minut.
PO wyjęciu z piekarnika, chleb studzic na kratce.
Smacznego :-)

piątek, 12 października 2012

Chleb pszenno - żytni na piwie

Dzisiaj przepis na szybko.. niestety zdjęcie nie najlepszej jakości ale na razie tak musi zostać. Teraz  jest mnie trochę mniej i przepraszam, że się nie odzywam i nie odpisuję ale rozchorował się mój piesek.. Tydzień temu przestał zupełnie chodzić.. Teraz jeździmy na zastrzyki i lasery a gdy wracamy to jest już bardzo późno.. Mam nadzieję, że uda nam się uratować pieska..

A teraz na temat czyli o chlebie :-)

Wspaniały pachnący, jedyny w swoim rodzaju, taki jest ten chleb.. Gorąco polecam.
Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z tej strony.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 maki żytniej
1 łyżeczka soli
 2 płaskie łyżki miodu
360 ml jasnego piwa
2 łyżki oleju
1 łyzka kminku
2 łyżeczki prażonej cebulki
7 g suszonych drożdży

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
ziarna do posypania

Sposób wykonania:
Mąki przesiać. Piwo podgrzać do temperatury 54 stopni i dodać do pozostałych składników, całość zmiksować lub wyrobić ręcznie do chwili aż ciasto przestanie być klejące.


Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem  do chwili aż podwoi swoją objętość  ( ok 1 - 2 godziny)
Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem kekesówki i pozostawić na ok 40 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z jedną łyżką mleka i posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 minut w temperaturze 175 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.
Smacznego :-)

poniedziałek, 8 października 2012

Ciasteczka kruche różyczki

Jak zobaczyłam te ciasteczka u Komarki wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd.. Nie można było im się nie oprzeć. U mnie dwie blachy ciasteczek ok 40 sztuk zniknęło w dwa dni ;-)


Składniki:
1 szklanka maki pszennej
1,5 szklanki krupczatki
200 g zimnego masła lub margaryny
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
kilka kropel olejku waniliowego

Sposób wykonania:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 - 3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, podsypując mąką.

Wykrawać szklanką krążki  takiej samej wielkości a następnie składać po 4 tak aby na siebie nachodziły, tak jak na zdjęciu poniżej

Ułożone 4 krążki delikatnie zrolować tak jak na zdjęciu

Przekroić  wzdłuż rulon

Pofałdowaną nie przekrojoną część rozchylić tworząc różę

Gotowe różyczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C do momentu aż się lekko zarumienią.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)

niedziela, 7 października 2012

Sernik chałwowy

Uwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się ze świętami. Pamiętam jak mama kupowała chałwę w puszce na święta i chowała do lodówki, a ja gdy mama nie patrzyła wyciągałam tą puszkę z lodówki, żeby chociaż trochę na nią popatrzeć. Później już można było kupić ten smakołyk na wagę, ale był okropnie drogi..
Dzisiaj chałwę można kupić wszędzie, w całkiem dostępnej cenie, mi natomiast przydarzyła się rzecz niezwykła bo dostałam chałwę sezamową Odry do degustacji.. i znowu poczułam się jak mała dziewczynka zaglądając pod opakowanie ;-)
Już wcześniej wypatrzyłam u Doroty sernik chałwowy i teraz miałam okazję część tej chałwy zużyć do sernika. Wspaniały delikatny sernik nie zbyt słodki o wyczuwalnym smaku chałwy.. no i ta chałwowa polewa.. poezja :-))


Składniki na spód:
100 g ciastek digestive ( ja dałam zwykłe herbatniki)
40 g roztopionego masła lub margaryny.
Składniki na masę serowa:
1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego
1 szklanka cukru
5 jajek
150 ml śmietany kremówki 30 – 35 %
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
320 g chałwy sezamowej, waniliowej lub każdej innej pokruszonej w grubsze kawałki
1 opakowanie cukru waniliowego.
Składniki na polewę chałwową:
150 g chałwy sezamowej waniliowej lub innej ulubionej
½ szklanki śmietany kremówki 30 – 35 %

Sposób wykonania:
Przygotować spód: Ciastka pokruszyć bardzo drobno, dodać rozpuszczone masło lub margarynę i wymieszać. Całość wyłożyć na dnie dużej tortownicy.

Przygotować masę serową: Ser zmielić lub dodać gotowy zmielony, wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i całość krótko zmiksować aż do połączenia składników.
Na koniec dodać pokruszoną drobno chałwę i delikatnie wymieszać.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą, piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, nad blachą z wodą umieścić sernik i piec w tej temperaturze 1 godzinę.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić jeszcze sernik na ok 15 minut, potem wyjąć.

Po wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na ok 12 godzin.
Po tym czasie przygotować polewę: Chałwę bardzo dobrze rozkruszyć, dodać do śmietany kremówki. Całość podgrzać aby polewa lekko zgęstniała, mieszając cały czas aby się nie przypaliła.
Po wystudzeniu polewę wylać na sernik.
Smacznego :-)

poniedziałek, 1 października 2012

Pszenny chleb na jogurcie z ketchupem i suszonymi pomidorami

Jejku.. jak ten chleb pachnie.. i do tego jeszcze ta chrupiąca skórka..  Wspaniały chleb o wyraźnym zapachu i smaku pomidorów. Polecam, naprawdę jest pyszny. Przepis wzięłam z tej strony z dosyć dużymi moimi zmianami. Z podanego przepisy wyszedł mi  jeden duży bochenek chleba.



Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/3 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego jogurtu
  • 8 łyżek łagodnego ketchupu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 4 suszone pomidory drobno pokrojone
  • 7 g drożdży suszonych ( całe opakowanie)

Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna do posypania


Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z woda i z cukrem i pozostawić do momentu aż się spienią. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ok 10 minut gładkie i jednolite ciasto. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować jeden bochenek lub tak jak ja włożyć do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem.

Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Smacznego :-)